Скандалът Апартаментгейт безспорно премина всички първоначални очаквания като обществен отзвук.

...
Скандалът Апартаментгейт безспорно премина всички първоначални очаквания като обществен отзвук.
Коментари Харесай

Апартаментгейт – отвъд очевидното

Скандалът " Апартаментгейт " несъмнено мина всички първични упования като публичен отзив. Защото следствията са доста съществени – знаково лице на ГЕРБ като Цецка Цачева, която след президентската конкуренция към този момент е с задоволително опустошен имидж и като правосъден министър " свети " с явни провали от сорта на случая " Иванчева и Петрова " във връзка с това какво се случва в българските арести, към този момент е зад политическия ръб. На Цветан Цветанов пък му се наложи да бяга чак в Съединени американски щати, с явното желание да опита да тушира малко бурята на правилото " надалеч от очите – надалеч от сърцето ".
При такива гръмки кавги, оттатък доста слама, която се излива, главният въпрос постоянно е? Със сигурност няма еднопосочен отговор заради една елементарна причина – не разполагаме с безусловно цялата информация по случая. Например – на " Радио Свободна Европа " да обърне внимание на жилищата в този момент и то през призмата не просто на някакво управническо безсрамие да минеш метър, а на изцяло допустима скица " търговия с въздействие ", откакто това е нещо, станало преди горе-долу една цяла бременност? Такива материали се случват нормално когато някой подскаже – най-малкото тъй като медиите не са всевиждащо око и няма по какъв начин в елементи да оценят всяко сякаш почтено събитие и какво се случва откъм гърба. Не е инцидентно, че още до момента в който беше в Брюксел, Бойко Борисов сподели в ефирен ефир на Цветан Цветанов да си намерения от кое място пристигна офанзивата и за какво тъкмо в този момент. Тези думи в действителност са ужасно двусмислени, защото даже самият Борисов има полза от това Цветанов да бъде разкаран. Затова – на база непълната информация, ето няколко вероятни сюжета за към момента скритото зад завесите:
1. Борисов работи. Какво е най-плашещото за властнически фигури като тази на водача на ГЕРБ? Да не се откри някой да ги измести и да не са подвластни от някого. Дълги години Цветанов е втори човек в ГЕРБ, а когато си номер 2, постоянно има мисъл по какъв начин да станеш номер 1 – това е човешката природа. Малко са хората, които осъзнават и остават номер 2 предумишлено, тъй като им е по-изгодно. А до момента, за толкоз години, Цветанов в никакъв случай не е опитвал публично да измести Борисов. Ако изключим версията, че това е поради алтруистични подбуди – Цветанов толкоз се възхищава на Борисов, че е решил доживот да му служи (facepalm), то остава единствено една допустима догадка – Цветанов и Борисов са си взаимно потребни, като мнителността за промяна на номер 1 е туширана от някакви незнайни на необятната аудитория условия и зависимости. Да, зависимости – като да вземем за пример някои кирливи ризи, които служат като Пакт за ненападение – както нуклеарното оръжие. Ти, Бойко, ме оставяш да си върша каквото счете за добре за мен си, пък аз не споделям за " тези работи ".
2. Външен интерес. Тук е безусловно гадаене какъв може да е той и от коя страна да идва. Според това какви са незнайните условия в картинката, може да става въпрос за американски интерес ( " Радио Свободна Европа " ), може и да е съветски интерес, някой газов да вземем за пример (избрана марионетка подшушва на " Радио Свободна Европа " и излиза от там, с цел да е по-достоверно) – още веднъж зависи от цялостното познание за източника на информация на Радио Свободна Европа по отношение на договорката за жилището на Цветанов (продължавам да нямам доверие публицистите там, колкото и да са положителни, всеки ден да наблюдават Имотния указател – в случай че го правеха, тези публицисти, пристигнали от знаещи какво вършат медии като Mediapool и " Клуб Z ", щяха да изкарат нещата още към есента на предходната година). Този източник би дал визия от кое място тъкмо може да е духнал вятърът.
3. Българска социалистическа партия. Доста необикновено заради една елементарна причина – алените почнаха да приказват ДВА ДНИ откакто излезе новината за жилището! Ако Корнелия Нинова и компания бяха основатели, щяха да почнат още от първата минута с масирана офанзива. Вместо това чак в петък следобяд пристигнаха първите червени реакции. Разбира се, би могло и това да е сюжет – в случай че зад случилото се стои съветски интерес, който се е възползвал от марката " Радио Свободна Европа " и Нинова е била предизвестена малко да задържи, с цел да не наподобява доста координирано и очевидно, само че чак толкоз комплицирани извъртания по-скоро вървят за художествена творба – в действителността и в практиката от дълго време е потвърдено, че съвършенството се крие в простичкото.
Който и да отпуши " Апартаментгейт ", отзвукът в никакъв случай нямаше да е подобен, в случай че цялата работа не почиваше на обстоятелства, а не просто на някакви приказки в жанр да си почешем езиците във Фейсбук! С други думи – Цветанов в този момент е на ешафода, тъй като обстоятелствата сочат.
Промяна на закон (25.01.2017), седмица по-късно отвод от искане да се възобнови разрешителното за " Златен век " (03.02.2017), прекъсване на процедурата за презаверяване персонално от основния проектант на София Здравко Здравков след доброволния отвод за презаверка от страна на основателите на плана (06.02.2017), последвано от тълкувателното писмо на Министерство на регионалното развитие докога в действителност следва да има позволение – 10 години, само че не от 2007 година, когато е издадено разрешителното, а от 2010 година, когато е отворена площадката (30.08.2017), препращане на писмо от Инициативен комитет " Лозенец " от Цветанов в качеството му на ръководител на парламентарната вътрешна комисия към Фандъкова да се ревизира има ли годно позволение за градеж на " Златен век " (08.06.2018) и няколко дни по-късно приключена договорка за новия апартамент на Цветанов, а ДНСК не прави нищо повече за инспекция на разрешителното на плана " Златен век " отвън писаното до Инициативен комитет " Лозенец " към началото на март тази година – че консултантите на " Златен век " са виновни за законността на техническата документи т.е. разрешителното за градеж. Тази последователност мирише, та се не трае! Но по нея, които Полина Паунова от " Радио Свободна Европа " слага: по какъв начин Симеон Велков, някогашен чиновник на ГЕРБ, схваща че Цветан Цветанов дава два жилището на „ Артекс” като част от договорката за новия си и още на същия ден ги купува? Защо не купува жилищата непосредствено от Цветанов? С какви пари ги купува? Каква е точната цена, на която Велков купува, откакто " Артекс " разгласява просторно пояснение на своята Фейсбук страница, писано от адвокатска адвокатска фирма " Пенков, Марков и сътрудници ", в което буквално написа: "... получените в подмяна, а също така към тях е трансферирана и собствеността върху прилежащите идеални елементи от терена "? Велков тези два усъвършенствани и добре обзаведени жилища на каква тъкмо цена ги купува – 500 000 лв. ли? И тогава какво излиза за договорката на Цветанов – че е четворно по-евтина от естественото за подобен апартамент? А за какво – поради направена услуга ли? Все въпроси, чиито отговори като нищо ще са задоволителни не просто Цветанов да изчезне от политиката, ами да отива и в пандиза, а около него и притежателите на " Артекс " би трябвало да си имат алъш-вериш с правораздаването ни! Макар че сме в България и към този момент приказваме единствено за политическа отговорност - щял ли Цветанов да се отдръпна като ръководител на парламентарната група на ГЕРБ, като ръководител на парламентарната вътрешна комисия, само че не и за отговорност пред правораздаването...
В умозаключение – за Цветанов работата е " Щрак, Марийке, на портрет ". На ход е Борисов. И няма да се сърдим повечко кирливи ризи да излизат - като става по този начин, го отнасят повече " заслужили "!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР