Скандала около смъртта на тежко болно дете повдигна отново въпроса

...
Скандала около смъртта на тежко болно дете повдигна отново въпроса
Коментари Харесай

Колко са забавените случаи на лечение на деца, откакто фондът го няма?

Скандала към гибелта на тежко болно дете повдигна още веднъж въпроса за това по какъв начин работи системата за разпределяне на средства за лекуване на деца у нас и в чужбина. 

6-годишната Мария, която беше болна от левкемия, умря преди дни. Малко преди гибелта на детето стана ясно, че има закъснение на отпущането на средства от страна на Здравната каса и от Университетска болница " Царица Йоанна " - ИСУЛ, където се лекуваше детето, са поискали от майката да заплати към 14 000 лв.. 

НЗОК излезе с пояснения по случая, от които стана ясно, че е почнала инспекция на Изпълнителна организация " Медицински контрол " поради разминаване в поисканата от майката на момиченцето сума и тази, поискана от Касата. От изказването обаче стана ясно и нещо друго - че заявката за лекуването на 6-годишното дете е подадено на 25 април, а парите за лекуването на детето са отпуснати едвам на 18 юни. 

Касата обвини ИСУЛ за забавянето, като разгласи, че болничното заведение не е изпратила документи с цената на нужните лекарства. ИСУЛ отхвърли обвиняванията и съобщи, че казусът е бил в неналичието на лекарството в болничната аптека, поради което не е било допустимо да се разгласи точна цена. 

От обясненията на НЗОК по случая обаче може да се наблюдава какъв брой тъкмо е траяла цялата процедура и през какви стадии е предходна тя.   

Заявлението е подадено на 25 април, като към него са липсвали наложителни документи от ИСУЛ, които са изискани от НЗОК. Следващото разглеждане на случая е било чак на 30 май - повече от месец по-късно, като през това време към момента не са били постъпили всички нужни документи от страна на ИСУЛ. Едва тогава комисията предлага на шефа на НЗОК наличната документи, въпреки и непълна, да бъде изпратена за мнение на двама външни специалисти, каквото е задължението по процедура. Писмата са изпратени на идващия ден, а ИСУЛ дава документите на 6 юни, само че още веднъж без цените на медикаментите. 

Становищата на външните консултанти са получени на 13 юни, а документът за цените - на 18 юни, незабавно след което е издадена заповедта за одобрение на заплащането. 

Заради случая здравният министър Кирил Ананиев и шефът на НЗОК Дечо Дечев бяха изслушани от здравната комисия в Народното събрание. От НЗОК, Министерство на здравеопазването и ИСУЛ повториха няколко пъти, че гибелта на детето няма общо със забавянето. Това фактически е по този начин, защото лекуването не е прекъсвано и е изпълнено по проект, само че сподели какъв брой тромава е цялата процедура за даването на позволение. 

Дейността на Фонда за лекуване на деца в чужбина беше поета от Здравната каса на 1 април. За смяната обаче се знаеше още при приемането на бюджета за тази година - с текстовете бяха направени промени в редица нормативни актове. 

Още при разискването на концепцията здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че целта на прехвърлянето на Фонда в НЗОК е да се усъвършенстват процедурите за утвърждение и да се понижи срокът за изчакване, както и да има " по-прецизна оценка на потребностите и размера на финансиране ".

Той даде обещание да се обезпечи и цялостна бистрота на решенията.

Такава обаче на процедура няма. Сега информация за това до каква степен е достигнала процедурата по обещано заявление има единствено подалият заявката, още повече след закриването на Обществения съвет към Фонда. 

Свободно няма достъп даже до броя на заявките и до това какъв брой от тях са получили позволение или отвод. Затова се обърнахме с тези въпроси към Здравната каса. 

От 1 април до 21 юни НЗОК е разгледала 360 заявки за лекуване на деца, като 146 от тях са подадени преди прекосяването на Фонда към Касата, оповестиха от НЗОК. 

От всички прегледани 360 заявки шефът на НЗОК е издал заповеди за лекуване за едвам 132. Откази не са издавани, тъй че по 228 заявки към момента се работи, като няма социална информация на какъв стадий са те. 

" Всички заявки са на разнообразни стадии – нови случаи, случаи за попълване на документите, очакващи или получили към този момент мнения от външни специалисти ", показаха от НЗОК.

Попитахме институцията какъв брой от подадените във Фонда заявки към момента не са решени. Оттам обаче дадоха отговор, че нямат точна численост, тъй като след поемането на функционалностите на Фонда от НЗОК всички заявки са към този момент " техни " и не ги разделят. Така в последна сметка не се знае какъв брой от заявките не са получили решение към този момент близо три месеца, а такива сигурно има, съдейки по цитираните от Касата данни. 

Оттам показаха единствено, че към момента се извършват 30 заповеди на шефа на Фонда за лекуване на деца, т.е. преди функционалностите на Фонда да преминат към НЗОК. 

Самият Ананиев също призна, че процедурата за разпределяне на средства за лекуване е тромава и ще се създадат опити за облекчаването ѝ. Не е ясно обаче за какво такива стъпки не са направени още преди прехвърлянето на активността на Фонда в НЗОК, за което се знае от края на ноември - след приемането на Закона за бюджета за 2019 година, в текстовете на който беше включена и тази смяна, или откакто Касата пое функционалностите на Фонда. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР