Скандал забърка френският президент Еманюел Макрон, предаде АП. Държавният глава

...
Скандал забърка френският президент Еманюел Макрон, предаде АП. Държавният глава
Коментари Харесай

Еманюел Макрон нарече френски помагач на Адолф Хитлер Велик воин и забърка скандал

Скандал забърка френският президент Еманюел Макрон, съобщи АП.

Държавният глава в тирада на северозападния град Шарлевил Мезиер назова пълководеца Анри-Филип Петен "Велик боец. "Паметта на този воин би трябвало да бъде почитана, макар че той направи пагубен избор за нашата страна ", сподели още Макрон.

Изказването на президента провокира остра реакция измежду еврейската общественост във Франция. "Аз персонално съм шокиран. Да се назова популярен индивидът, който е виновен за изпращането на 76 000 евреи в нацистките концлагери, където множеството от тях починаха, аз дефинирам като светотатство ", съобщи ръководителят на Съвета на еврейските институти във Франция Франсис Калифат.

Скандалът бе сподавен с решението името на Петен да не се загатва по време на формалните тържества във връзка края на дейните бойни дейности на Първата международна война.

Петен е изиграл огромна роля в успеха на френските военни над Германия през Първата международна война (1914-1919 г.). По време на Втората международна война той е сътрудничил с Адолф Хитлер. След успеха над нацистите Петен е бил наказан на гибел. По-късно тогавашният френски президент Шарл дьо Гол е заменил присъдата с пожизнен затвор. Петен е умрял в пандиза на 95-годишна възраст през 1951 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР