Скандал за 186 000 лв. се разрази в студиото на

...
Скандал за 186 000 лв. се разрази в студиото на
Коментари Харесай

Скандал за 186 000 лв. в студиото на Фокус по казус с Национален фонд култура

Скандал за 186 000 лева се развихри в студиото на " Фокус " по проблем с Национален фонд просвета. Фондът изисква връщането на парите по два плана на обща стойност към 182 085 лева и лихви в размер на близо 3985 лева Проектите още не престават, а фондът прави инцидентна инспекция по тях при започване на годината. В няколко медийни изявления поддръжката на фонда за плановете не е била упомената. Според фонда, има несъблюдение на съдържателната част на един от плановете. Бенефициентите обаче са на друго мнение. Те считат, че мониторингът на материалите не е осъществен вярно и че няма причина да се изисква връщането на цялата сума.

От страна на НФК в " Денят на Фокус " взе участие изпълнителният му шеф Сава Драгунчев, а от страна на бенефициентите се изрекоха Гергана Димитрова от организацията " 36 маймуни " и режисьорът Василена Радева. Те са инициирали подписка под надпис " Културата в заплаха " – зов на създатели, загрижени за ориста на самостоятелното изкуство. Димитрова и Радева, както и останалите имена в подписката, желаят премахване на Драгунчев от НФЦ и на юридическия му консултант.

Ето по какъв начин Драгунчев съобщи позицията на НФК по проблема: " Мониторингът е изработен вярно. Първо, доста повече от 4 пъти са случаите, в които в изявления НФЦ не е упоменат по плановете на " 36 маймуни ". Подкрепата в двете стратегии е така наречен структурна поддръжка, в границите на 1 година, за цялостна активност на съответната организация. Неспоменаването на фонда е нарушаване ", счита той. " И в двата въпросни плана е написано, че те са подкрепени от фонда за разпространение и разпространение. Не виждам по какъв начин това е липса на поддръжка от страна на фонда ", добави Драгунчев.

" Моята оставка я желаят от няколко месеца и повода няма нищо общо с проблема " 36 маймуни ", нито с мил кралици и бинго шоу. Конкретен политически кръг в прав текст ми сподели, че има различен човек за моето място и ми желае оставката. Предстои разпределянето на 80 млн. лева по отношение на Плана за възобновяване и резистентност. Яхването на вълната от частен случай с съответна организация не значи " всички " и целия бранш – обаждат се хора и се тормозят, настояват, че щели да бъдат канселирани, в случай че не подпишат петицията. Съдът е акредитиран да взема решение такива проблеми. Той ще се произнесе. За 2022 година 2760 са утвърдените кандидатури, 1000 от тях са с установени нередности. Фондът е провел всички стъпки, с цел да го откри. От тези 1000 до неспособност да се решат въпросите завеждаме каузи, има 5 аналогични каузи на това, което се води против " 36 маймуни ", общият брой на делата, които фондът води против организации, е 18 ", регистрира Драгунчев.

" Когато приказваме за обществени средства, поддръжката на културата е в подтекста на транспарантно систематизиране на средства. Непубликуването на НФК като подкрепящ плановете не е нарушаване, тъй като желаеме да ни се прави реклама на фонда, а тъй като то посочва на публиката, че това са обществени средства ", разясни позицията си Сава Драгунчев.

" 36 маймуни “ са получили писмо от НФК, в което се упоменават пропуските по плановете. " Първо организацията се е обърнала с писмо към министъра на културата, вместо към НФК. Министерството го върна по подготвеност към НФК. Организирахме среща с организацията, след което обяснихме какви са опциите да не стигаме до съд. На втората среща " 36 маймуни " трябваше да дадат оферти за угаждане на НФК ", сподели Драгунчев, изказване, което Димитрова оспори. " Имам трима очевидци ", сподели още Драгунчев. " НФК няма да отдръпна желае си. Възможно е, както съм написал в писмото и до премиера и институциите, да има разговор. Организацията обаче не желае разговор. Не една политическа мощ желае оставката ми ", приключи Драгунчев.

" Бюджетът за 2022 година бе 9 млн лева плюс изключителни 30 млн лева за финансиране на обособени създатели и планове. През 2023 бюджетът за дотации е едвам 8,4 млн.лв. Това е смъкване от 5 пъти. Така е гласуван бюджетът. През 2022 НФК след разбор внесе като очакване за 2023 18 млн, не 39 – там имаше изключителни стратегии. От тях бяха отпуснати за систематизиране към културата едвам 8,4 млн. За 2024 още веднъж сме поискали този размер, все още се чака подобен бюджет на този от 2023. Тази година утвърдените планове ще бъдат под 500 ", заключи финансовото положение на НФК Сава Драгунчев.

Ето какво сподели Гергана Димитрова от организацията " 36 маймуни ": " Фондът съди организацията. НФК има искания, които за нас са неоснователни. Казусът ще се реши в съда, разноските за юристи за нас са големи, става дума и за големи суми, за които се води дело ", сподели още Димитрова.

" В нашата сметка имаме пари за реализация на продукции в областта на театъра главно и ние продължаваме да го изпълняваме макар огромните непредвидени разноски по това дело ", добави Димитрова.

" В правосъдния иск има 3 обвинявания – първото е неупоменаване на фонда като продкрепил плана " 37 клечки кибрит ". Има извадки от изявления. При нас всички материали имат и съответните атрибути на упоменаване. Не знам кой е правил мониторинга на инцидентен принцип, само че считам, че той не е бил осведомен с плановете. Обвинени сме, че не упоменаваме поддръжка за план, в чието осъществяване ние нямаме поддръжка от НФК.Той е подсилен от интернационалните източници и столична стратегия " Култура ". В един от плановете пък НФК няма отношение към продукцията – тя е част от програмата, само че не е финансирана от НФК. Не сме длъжни в този смисъл да упоменаваме фонда по този план. Във всички публични събития го упоменаваме, само че във Facebook и Инстаграм, където ограничаването върху знаците е огромно, в 4 упоменавания, където каним публиката да не не помни събитието, не сложихме таг и лого. Делото е на 17 януари, то ще се влачи, ще има обжалвания ", даде детайлности по проблема Димитрова.

" Никога НФК не е комуникирал с бенефициенти по този метод – с каузи. Ако има пропуски, първо получаваме мейл, с цел да ги отстраним. Ние изпратихме писмо несъгласие, видяхме в какво ни упрекват. НФК ни упрекват, че не сме ги упоменали при финансиране на план, който те не поддържат. Има и изявления за плана, които не са правени от " 36 маймуни " и за които ние не сме виновни. Съдържателното противоречие, за което НФК претендират, не съществува и ние им обяснихме за какво. Адвокат ни предложи да се обърнем към министъра на културата. Обадих се на НФК да попитам за какво сме получили писмо за нарушавания “, съобщи още Гергана Димитрова.

" Министерството е единствената отбрана на " 36 маймуни ", няма да разреша тя да бъде унищожена от административен произвол. Отношението на НФК към бранша е надменно. Фондът желае да употребява силови способи, не да диалогизира ", сподели още тя. " Не съм част от политическата група, която желае оставката на господин Драгунчев ", съобщи в умозаключение Димитрова.

Василена Радева, режисьор, подписала петицията против НФК, сподели: " Такива случаи не са инцидентни. Ето за какво инициирахме писмото, тъй като те не са прецеденти ", сподели Радева. " НФК има право на инспекции и каузи, само че тук се желае цялата сума да бъде върната. Това е непозволен акт и заплашва целия бранш. Недоглеждания, може би напълно неволни прегрешения, които всеки управител и актьор може да допусне, да водят до това да се изисква връщане на цялата сума на плана, за това става дума ". Това е, което съгласно Радева сплашва бранша. " Това срутва работата на цяла организация и значи може би закриването ѝ ".

" Може би на вашите слушатели въпросът им звучи като " едни хора с политически ползи се карат за едни пари ". Точно това са политическите клишета, които прикриват същинската същина на подписката. Въпросът, че в тази позиция, като шеф на НФК, основана за протекция на самостоятелното изкуство, не трябва да се разрешават произволи. Сигурно има апетити за поста на господин Драгунчев, в писмото няма нищо персонално към него, само че който и да пристигна на негово място, не би трябвало да си разрешава произволи ", безапелационна е Радева.

" Искаме бистрота в избора на управление на фонда. Искаме смяна в метода, по който се структурира кандидатстването. Важното е да има стойностна продукция, а не самостоятелни организации да се опасяват към този момент да аплайват за финансиране посредством НФК ", сподели още Василена Радева.

Хари АГОПЯН

Георги ИВАНОВ
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР