Скандал в министерството на културата, свързан с Ларгото в София.

...
Скандал в министерството на културата, свързан с Ларгото в София.
Коментари Харесай

Боил Банов отказва да подаде оставката, поискана му от БСП

Скандал в министерството на културата, обвързван с Ларгото в София. До оставката на шефката на правната дирекция докара пропуснат период за обжалване на правосъдно решение за наказателна клауза за некачествения ремонт на Ларгото. Министърът на културата Боил Банов изясни, че е бил заблуждаван за водените каузи и обжалването и счита, че зад дейностите на неговата служителка стои сюжет за дискредитирането му.

Жалбата е трябвало да бъде подадена до 12 март.

Пропуснатият период е за обжалване на изгубеното и на втора инстанция дело по желае на министерство на културата за 753 000 лв. наказателна клауза към компанията реализатор поради некачествения ремонт на Ларгото и решението 73 хиляди лв. правосъдни разходи да бъдат платени от министерството. Жалбата е трябвало да бъде подадена до 12 март. Заради шумът по случая министър Боил Банов се прибра прибързано през днешния ден от Париж и обяснени хронологично какво действително се е случило. Каза, че от месец март до сегашния миг нито той, нито основният секретар са били осведомени по какъв начин върви делото всъщност.
Боил Банов, министър на културата: Това, което знаех аз и основният секретар, е че се чака насрочване във Върховен касационен съд на трета инстанция.
Нямал никаква информация, че има друго развиване по тематиката. Чак преди няколко дни от правосъдните документи, изпратени в министерството схваща, че жалбата е импортирана от правната му дирекция с ден забавяне на 13 март. Съдът я връща поради неспазения период и решението е заведено с автограф в министерството. След седмица обаче, без да уведоми министъра, чиновник от същата дирекция подава нова тъжба с манипулативното, по думите на министъра, пояснение, че документите са пуснати по пощата и по тази причина са се забавили с ден. На тази тъжби от Върховен касационен съд се произнасят с доказателство за импортираната на ръка в плик тъжба.
Боил Банов: До оня ден аз съм със съзнанието, че чакаме делото да се насрочи на трета инстанция във Върховен касационен съд, а не че чакаме на Върховен касационен съд решение във връзка наша тъжба, че сме вкарали късно документите.
Затова и Банов незабавно е назначил дисциплинарен съвет и сега се снемат пояснения от подалата към този момент оставка шефка на правната дирекция и още един почитан правист, които били с над 10 години трудов стаж и нямало по какъв начин съгласно министъра инцидентно да пропуснат периода.

Боил Банов заподозря във всичко това умишлен сюжети за неговото и на министерството дискредитиране и дейности за отстраняването му от поста.
Боил Банов: По тази причина всичко, което ние тук събираме като информация и от дисциплинарния съвет и като данни, ще бъде персонално от мен импортирано в прокуратурата с оглед цялостно разнищване на случая. Аз персонално без да съм съд, прокуратура или каквото и да е считам, че този акт е продължение на това, което се случи във връзка сигналите на Елена Йончева.
Замазване на следите - по този начин аленият народен представител Александър Симов назова подадената през вчерашния ден оставка от шефката на правната дирекция и съобщи, че този, който би трябвало да си отиде, е министърът.
Александър Симов: Отговорността при подобен случай в такава спекулация би трябвало да се понесе само и единствено с оставката на Боил Банов. Призоваваме и Бойко Борисов, който да изиска неговата оставка мигновено, откакто виждаме, че Банов няма мъжеството, няма морала самичък да се отдръпна от поста си.
Тези каузи не минават през министъра, отговори Боил Банов и разгласи, че единствено болен мозък може да го заподозре в умишлено възпрепятстване на делото. Призна също че през днешния ден е разговарял с премиера по тематиката и той го е посъветвал да осведоми хората какво действително се случва. Оставка все още не вижда причина да подава.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР