Скандал с приемането на двете деца на един от активистите

...
Скандал с приемането на двете деца на един от активистите
Коментари Харесай

ДЕЦАТА НА активист от Да, България в скандала с приема в ясли и градини! Записвали ги с връзки

Скандал с приемането на двете деца на един от деятелите на "Да, България " - Иво Мирчев, в детска градина 164 в Горна баня, избухна след появила се информация topnovini.bg за записване с връзки на сина и щерка му в детското заведение.

Директорката Мариана Иванова бе уволнена след инспекция в градината на Столична община, а "Да, България " изиска зам.-кметът по просвета и обучение в София Тодор Чобанов да бъде краткотрайно отхвърлен, а районният кмет на Овча Купел Христина Семерджиева да подаде оставка.

Поводът бе точно абсурдът с противозаконен банкет на деца в ДГ 164 "Зорница " в София, за който някогашната директорка Мариана Иванова съобщи, че й е оказван напън. Така казусът с приема на деца в ДГ стана политически, а ръководителят на Постоянната комисия по обучение и просвета към СОС Малина Едрева съобщи, че персонално е поискала "да бъдат оповестени сигналите за нарушавания на госпожа Иванова, отчетите от инспекциите и заповедта за инспекция от „ Вътрешен контрол” на Столична община, която тече сега. Публично ще бъдат изнесени и данните от тази инспекция, когато тя завърши. Така всеки ще може да се запознае с обстоятелствата, подкрепени с документи ", безапелационна бе Едрева.

На страницата си във Facebook Мирчев твърди: "И двете ми деца са признати по разпоредбите, без да се употребяват никакви връзки, напън и всевъзможни пробойни в системата за банкет в детските градини на Столична община. "

Мирчев изяснява, че офанзивата към него се дължи на обстоятелството, че е деен по тематиката в обществените мрежи и "това явно е раздразнило избрани кръгове от администрацията на Столична община и Район “Овча купел”. По думите му контактите му с директорката на детската градина в Горна баня "винаги са били като родител и шеф ". Познавам я от времето, когато подадох молба за пренасяне на сина ми и не съм имал каквито и да са взаимоотношения с нея отвън нейните професионални отговорности и моето държание като родител.

Мирчев написа още: "По отношение внушенията за мои контакти в “съответната община” мога умерено да заявя, че единственият човек в регион “Овча купел”, с който съм се срещал е кметът Семержиева и мотивът бе градежът на нова детска градина в Горна баня. Имали сме две срещи, на които са участвали с изключение на кмета и гл. счетоводител, гл. проектант и директорката на детската градина. И на двете срещи сме обсъждали опциите да се построи нова детска градина в Горна баня, като е нужно да се означи, че подпомагане от районната администрация не получихме.

Призовавам общината да организира самостоятелна инспекция и да се почисти от забърканите, вместо да се занимава с замърсен PR. Ще потърся правата си по правосъден ред. ", декларира Мирчев.

Той излага "Фактите за приема на сина ми ": "Големият ми наследник Мартин е роден през 2010 година Приет е в ясла 55 в квартал Павлово през януари 2011 година под номер 30 в листата на чакащи две денонощия пред яслата родители. Година по-късно, след довеждане докрай на яслата посредством електронната система на детските градини (а не с SMS от някой общински чиновник) Мартин е признат в 60 ДГ “Бор” в кв. Княжево. Месеци след приемането му подадох молба в 60 ДГ “Бор” за преместването му по-близо до квартала, в който към този момент живеехме - Горна баня. Причините с изключение на логистични, бяха свързани и с некадърното ръководство на детската градина в Княжево. Поради липса тук-там, чаках година да се случи преместването чрез системата на Столична община. Не единствено са спазени всички правила, освен не е оказван напън, а безусловно всяка стъпка по приема е била осъществена през електронната системата на Столична община. "

OFFNews също изиска инспекция на случая. От общината дадоха отговор:

"Лицето с букви М.И.М., родено през 2010 година, е признато в ДГ №164 по следния метод: На 27.04.2013 година е класиран в ДГ №60 „ Бор “, кв. Княжево, регион „ Витоша “, което е видно от кореспонденцията, съхранена в Информационната система за обслужване на детските заведения на територията на Столична община /ИСОДЗ/.

Детето посещава детска градина №60 до 12.09.2014 година По предпочитание на родителите, на 12.09.2014 година М.И.М. е отписан от ДГ № 60 „ Бор “, кв. Княжево, регион „ Витоша “.

В Протокол №43/28.09.2012 година на работната група към дирекция „ Образование “ е взето решение за метода, по който да се отразява в ИСОДЗ преместването на децата от една детска градина в друга. Съгласно настоящата нормативна уредба преместването на дете от една детска градина в друга може да се реализира при съществуване на свободно място. В тази детска градина съществува продължителен дефицит тук-там и няма доказателство по какъв метод е преместено детето.

На 15.09.2014 година М.И.М. е записан в ДГ № 164 „ Зорница “, кв. Горна баня, регион „ Овча купел “, като за съображение за записване е посочено „ решение на работна група към Дирекция „ Образование “, протокол: Пр. 43/28.09.2012 година – с пренасяне “. При осъществената инспекция не е открита молба за пренасяне.

Детето М.И.М. е посещавало до 26 юли 2017 година подготвителна група – четвърта „ б “ в ДГ № 164 „ Зорница “.

Според Мирчев "Фактите за приема на щерка ми " са:

"Сестрата на Мартин Диана е родена през 2015 година Влиза в детската градина в Горна баня НЕ с медицински протокол и хронично заболяване, както е лъжливо е написано. Не единствено това - тя в никакъв случай не е била на сходен обзор и НИКОГА доктор не е давал сходно умозаключение, не е издаван какъвто и да е протокол, още по-малко е желано нещо сходно от някого. Диана е призната в детската градина през системата на Столична община с оптимален брой точки по критериите на детската градина - по-голям брат в ДГ, родители, живеещи в квартала, родител, работещ в региона. И това е повода Диана да не бъде откривана в листата на деца, признати след напън от Столична община и кмета на регион “Овча купел” Семерджиева. "

Проверката на Столична община:

Лицето Д.И.М., родено през 2015 година е признато в ДГ №164 по следния метод: На 29.09.2016 година в ИСОДЗ шефът на детската градина е отразил, че е Д.И.М. е записана и постъпила, като в рубрика „ спомагателна информация “ е записано „ прочие № 40/06.03.2012 година на раб. гр. и реш. на ПС на ДГ “. В Протокол № 40/06.03.2012 година на работната група към дирекция „ Образование “ е взето решение за оптималния брой деца с хронични болести, които могат да бъдат одобрявани в група и наложително да бъде следван от номер на документа, удостоверяващ хроничното заболяване.

В нормативните документи, уреждащи приема на деца в детските градини, не са делегирани пълномощия на педагогическите препоръки към детските градини да вземат решения за приема на деца. От осъществената инспекция на книгата за решения на педагогическия съвет /ПС/ на ДГ № 164 „ Зорница “ и класьора с протоколи от съвещанията на ПС, неразделна част към книгата, се откри, че на никое място в дневния ред на съвещанията и в протоколите не е отразено такова разглеждане и взимане на решение за банкет на Д.И.М.

При инспекция на документите, касаещи приема на Д.И.М., се откри, че на 22.08.2016 година е подадено Заявление вх. № 156/23.08.2016 година от И.Н.М – татко на детето за банкет на Д.И.М. в детската градина, на съображение т.2.2.4 от Правилата за банкет и последващата Наредба. В Заявлението е посочено, че родителят ползва следните документи: протокол от лекарска комисия /ТЕЛК или ЛКК/ и уверение за раждане на детето.

Със Заповед № 351/24.08.2016 година на шефа на детска градина №164 е образувана комисия за „ разглеждане, асортимент и нареждане на признатите деца с хронични болести, регламентирани в т.2.2.4 от Правилата за банкет. “

В Протокол №1 от 01.09.2016 година от съвещание на комисията, назначена със Заповед № 351/24.08.2016 година са взети следните решения:

Списъкът на признатите деца по т. 2.2.4 /първи прием/ да се даде на Директора на одобряване.

Потвърждението от родителите да става персонално при Директора, след уведомяването им /срок 7 дни/ - от 01.09-09.09.2016 година

Ако след тази дата не е доказан приемът на детето, същото да отпадне от листата.

Всички потвърждения да се отбележат с автограф на родителя върху подадените и входирани към този момент заявки на Директора. “

Видно от одобрения от шефа лист на признатите деца по т.2.2.4 първи банкет за уч. 2016/17 година, под № 8. попада Д.М – яслена група “ /Приложение № 8/.

В осъществяване на т. 2 от решението на комисията по Протокол № 1/01.09.2016 година И.Н.М собственоръчно, против автограф е отбелязал „ Уведомени сме за приема на детето персонално “.

При инспекцията беше открито, че в документите за банкет на Д.И.М. в ДГ №164 „ Зорница “ не е разполагаем документ от лекарска комисия - ТЕЛК или ЛКК, удостоверяващ основанието детето да бъде признато.

От инспекция на дневника на първа „ б “ група „ Слънчо “ се откри, че Д.И.М. е записано и посещава постоянно детската градина.

Всички документи и протоколи се съхраняват в Столична община, като заради съществуването на голям брой персонални данни, не ги прилагаме, пишат до OFFNews в умозаключение от "Московска " 33.

Подписал съм заявление щерка ми да бъде призната по спомагателните критерии за банкет в детска градина. Нямам спомен да съм подписвал, че ще приложа решение на ТЕЛК или ЛКК, съобщи пред OFFNews Иво Мирчев. По думите му щерка му не е призната като дете с хронично заболяване, а с решение на педагогическия съвет.

Бланките са типови, те са направени по пример на детската градина, на Педагогически съвет е взето решение да бъде признато детето на Иво Мирчев, изясни уволнената директорка на детска градина 164 Мариана Иванова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР