Скандал с представянето на исляма в учебника по история и

...
Скандал с представянето на исляма в учебника по история и
Коментари Харесай

Коранът в часовете по история – нужна информация или скандал

Скандал с представянето на исляма в учебника по история и цивилизации за шести клас. Авторите извадили цитати от Корана, в които се позволяват пердах на дами и сражения в името на Аллах. Необходима информация или мотив за разделяне са тези уроци?

Спорната тематика е за възникването на исляма и разпространяването на религията. Там написа: „ Встъпвайте в брак с тези от дамите, които харесвате две и три и четири. Мъжете стоят над дамите, а тези от чието неподчинение се опасяват ги удряйте”.

А мотив за Свещена война е следният текст: " Сражавайте се с тези дарените с писанието, които не имат вяра в Аллах и не изповядват правата религия, до момента в който не дадат джезие абсолютно и с смирение ".

Историкът Христо Матанов е безапелационен: „ Ние не можем нито Библията да цензурираме, нито светия Коран”.

--> Според заместник-главния мюфтия Бирали Бирали, обаче сходни текстове са мотив за разделяне в клас: „ Мюсюлманчетата не желаят да влизат в часовете по история, когато се преглеждат тези уроци...казват ние имаме другари, които след тези уроци стартират да странят от нас”.

А съгласно родителите не текстовете, а учителският метод, би трябвало да бъде под изключително внимание. Специалисти също упорстват ясно да се акцентира, че в случай че през Средновековието религиозните текстове са се изпълнявали безусловно, то през днешния ден не е по този начин.

За това е безапелационен и преводачът на Корана проф. Цветан Теофанов: „ Коранът е комплицирана книга..някои от посланията се съдържат в нея са анулирани с годините. Включително тези световни въпроси като отношението на исляма към дамата и Джихада”.

Едно е ясно: знанията в час са по-ценни от тези от интернет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР