Скандал с обезщетенията за загиналите при катастрофата край Своге. По

...
Скандал с обезщетенията за загиналите при катастрофата край Своге. По
Коментари Харесай

Скандал с обезщетенията за загиналите в катастрофата край Своге

Скандал с компенсациите за починалите при злополуката край Своге. По 10 лв. обезщетение, вместо полагащата се по закон сума в размер на 50 000 лв., получиха три от фамилиите на починалите. Сигналът пристигна от Асоциацията на потърпевшите при произшествия. Застрахователното сдружение обаче отхвърля. Близките изпратиха отворено писмо до премиера.

„ Тези 10 лева бяха последното нещо, което сме очаквали от една застрахователна компания. В последна сметка, обстоятелствата приказват, че превозвачът по време на събитието е имал годна застраховка ”, съобщи за „ Здравей, България ” по Нова телевизия Пламен Златанов, който е един от изгубилите непосредствен в злополуката.

„ Ние сме показали всички годни документи при предявяване на искания към компанията. След близо към този момент 9 месеца има мнение на Комисията по контрол. Становището е ясно  - има решение от 18 април, което споделя в период от 5 дни да се изплати сумата по компенсацията ”, уточни още той.

„ Г-н Проданов сподели през вчерашния ден много мощни думи във връзка с нас - че ние сме фалшификатори,  и мошеници и сме извивали ръцете на „ Булинс ”. Удостоверение за наследници и акт за гибел - това бяха документите, които пожелаха. След това те желаеха още документи, които те ще си съберат по длъжностен път. Обидени сме доста във връзка с това, че те ни изкараха, че ние фалшифицираме документи ”, разяснява Радка Манолова, която също е изгубила непосредствен в злополуката.

„ По никакъв метод ние не сме се произнесли с обезщетение. Ние сме отказали такова, заради неналичието на доказателства за осъществен публичен транспорт. Той може да бъде постоянна линия или инцидентен транспорт. Няма доказателства нито за едното, нито за другото ”, разяснява Стоян Проданов – изпълнителен шеф на „ Бул инс ”. 

По думите разум инцидентният транспорт изисква да има пътен лист, фактура, контракт, да има лист, който е запълнен от превозвача. „ Нищо от това не е показано. На база на това ние считаме, че договорът за акцидент на пасажерите в публичния превоз не покрива подобен риск, защото това пътешестване няма темперамент на инцидентен транспорт ”, сподели още Проданов.

„ Това, което ни е показано, дава съображение да постановим отвод. Когато има годни доказателства, ние сме подготвени да предоставим компенсации ”, уточни още той.

„ Ние по никакъв метод не сме изплатили обезщетение, тъй че това не трябва да бъде асоциирано с обезщетение ”, означи и през днешния ден Проданов в ефира на bTV. Платили сме насилствената административна мярка, която апелираме, безапелационен беше той. По думите му в насилствената административна мярка има само упоменато да има заплащане.

„ След показване на доказателства ние ги преглеждаме и преценяме дали да изплатим компенсации или да произнесем легален отвод. В законния период сме произнесли отвод, а КФН може да ни предложи, не може да ни задължи ”, сподели още Стоян Проданов.

Нашето мнение е построено на база на това, застраховката Злополука в публичния превоз покрива избрани опасности, само че ние считаме че това пътешестване няма характерностите на публичен транспорт. Той може да бъде осъществяван по регулярна линия, може да бъде осъществяван на инцидентен или профилиран, само че всичко това е отвън характерностите на това пътешестване ”, безапелационен беше Стоян Проданов.

Владимир Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевшите при произшествия, уточни в отговор, че може би възрастните дами от Световрачане са стопирали рейса. „ Излиза, че това надали не е споделено пътешестване, това са несериозни неща ”, разяснява още Тодоров.

По думите му даже и да има нарушаване от компанията, която прави пътуването, то е нарушаване на транспортното законодателство, имаме издадена застраховка, въпросната компания не е инцидентна, тя има публикуван лиценз ”, означи Владимир Тодоров.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР