Скандал с обезщетенията за загиналите при катастрофата край Своге. По

...
Скандал с обезщетенията за загиналите при катастрофата край Своге. По
Коментари Харесай

Три от семействата на загинали край Своге получили по 10 лева обезщетение

Скандал с компенсациите за починалите при злополуката край Своге. По 10 лв. обезщетение, вместо полагащата се по закон сума в размер на 50 000 лв., получиха три от фамилиите на починалите, предава Нова Телевизия.

Сигналът идва от Асоциацията на потърпевшите при произшествия. Застрахователното сдружение обаче отхвърля. Близките изпратиха отворено писмо до премиера.

На 25 август 2018 година една злополука беляза живота на десетки фамилии. Загинаха 20 души.

Радка Манолова е измежду роднините, които събраха храброст да си потърсят правата. Майка й умира в Своге. Жената споделя,че към момента не минава нощ без да я сънува.

По закон, при сходни екскурзии превозвачът е задължен да има два типа застраховка- „ Гражданска отговорност” и застраховка „ Злополука на пътниците”. Втората е закрепена, описват от Асоциацията на потърпевшите. При нея се заплаща 50 000 лв. при смъртен случай. Именно тези пари търсят роднините.

„ Представят се 4 документа и застрахователят би трябвало да заплати. 6 месеца чакаха да изтече срокът. Не пращаха. На шестия месец постановиха отказ”, съобщи Владимир Тодоров, Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

Подават тъжба и в Комисия за финансов контрол.

„ КФН наложи насилствена административна мярка. Единственият резултат е, че решението на КФН, те преведоха по 10 лв. на хората, което е обидно, грозно, несправедливо”, съобщи Владимир Тодоров.

„ Животът не коства 10 лв., коства доста повече. Даже мога да кажа, че е скъп. Нямаме избрана цена на човешкия живот. Това е направено по метод, по който да влезем в пояснителен режим. Истината е, че следваме законовите разпоредби”, съобщи Стоян Проданов, изпълнителен шеф на „ Бул инс”.

Застрахователят е категоричен- всичко било нечиста сделка. Преведените 10 лв. не били обезщетение, а единствено заплащане на насилствената мярка. Според тях компенсацията, би трябвало да се търси от другия осигурител.

„ Ние апелираме, платили сме алегорично, с цел да не бъдем под ударите на други административни санкции. Същевременно наблягам,че това не е обезщетение и истината ще се роди в съда”, съобщи още Проданов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР