Скандал с корупция в организационния комитет на олимпийските игри в

...
Скандал с корупция в организационния комитет на олимпийските игри в
Коментари Харесай

Голям корупционен скандал е на път да избухне дни след отлагането на Токио 2020

Скандал с корупция в организационния комитет на олимпийските игри в Токио е на път да се развихри единствено седмица след тяхното отсрочване с една година.

Френски прокурори са отправили обвинявания в подкупи от страна на японския предприемач Харуки Такахаши, някогашен член на комитета по кандидатурата на японската столица, както и след това член на организационния комитет на самата Олимпиада.

Другото главно споменавано име в следствието е това на към този момент някогашния член на МОК Ламин Диак. Сенегалецът, който е и някогашен началник на Межународната атлетическа федерация (IAAF), бе задържан още през 2015-а година в следствието на съветската държавна система за допинг, както и с корупционни практики при няколко избора на други огромни спортни конгреси, сред които е и Олимпиадата в Рио 2016.

Такахаши от своя страна е някогашен изпълнителен шеф на организацията "Денцу ", на който са платени 8.2 милиона $ за работата по кандидатурата, което е и най-голямата сума давана на обособен реципиент по работата за Токио 2020. Впоследствие той отхвърля да разкрие цялостната картина на направените разноски, само че признава, че част от работата му е включвала лобиране.

Пред "Ройтерс " той признава за дарове към Диак - цифрова камера, както и часовник "Сейко ", само че ги дефинира като "евтини ". Часовникът е на стойност 46,500 $ МОК разрешава даването да дарове, въпреки и техния размер да не е конкретизиран категорично. 1.3 хиляди $ получава също по този начин и фондация на някогашния министър-председател на Япония Йоширо Мори.

Главният секретар на кандидатурата на Токио за Олимпиадата Набумото Хигучи дефинира Такахаши като човек с връзки и признава, че е взел комисионни за спонсорските контракти, които е уредил за подпомагането от компанията на японската столица' "Такахаши имаше връзки. Имахме потребност от човек, който схваща света на бизнеса ", признава Хигучи.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР