Скандал разтресе австралийските въоръжени сили. На мисия на Австралия в

Скандал разтресе австралийските въоръжени сили. На мисия на Австралия в ...

Скандал! Войници развяха свастика.


Скандал разтресе австралийските въоръжени сили. На мисия на Австралия в Афганистан през 2007 над бронирано превозно средство на военните е издигната свастика, предаде ABC.

Нацистката свастика на червен фон се вее над главите на австралийските военни. Австралийската броудкастингова компания ABC се е добрала до кадрите и се води разследване защо войници са издигнали символа на Хитлер и неговия режим.

Министър-председателят Малкълм Търнбул описа инцидента като „абсолютно грешен“. По думите му провинилите се войници са били отстранени и наказани дисциплинарно. „Техните началници са взели действия навреме“, посочи премиерът.

В изявление на министерството на отбраната се казва, че Австралия „отхвърля всичко, което този флаг символизира“, предаде „Скай нюз“. От ведомството посочиха, че е неприемливо случилото се. Снимката, заснета през 2007 година в Афганистан, сега е попаднала в ръцете на журналистите.

Австралия бе на афганистанска земя като част от коалицията, водена от САЩ. Наскоро въоръжените сили на Австралия бяха обвинени, че са убивали невъоръжени афганистанци.
Снимка: ABC Australia

Източник: fakti.bg