Скандал между властта и бизнеса, заради скъпия ток за индустрията.

...
Скандал между властта и бизнеса, заради скъпия ток за индустрията.
Коментари Харесай

Бизнесът избухна срещу НЕК: Пазарът на ток прилича на престъпна група

 Скандал сред властта и бизнеса, поради скъпия ток за промишлеността. Според работодателите пазарът на ток за бизнеса имал всички признаци на проведена незаконна група. А от изкуствено повишените цени някой прибирал милиони дневно, съобщи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в студиото на Нова.

От НЕК отхвърлиха обвиняванията и оповестиха, че цената на свободния пазар се дефинира на пазарен принцип.

Една от фабриките за металолеене у нас с нищо не може да компенсира повишените цени на тока от последните дни. За това се оплакват се от управлението й. " Примерно един човек може да носи 100 кг най-много, в случай че му поставил 400 той капитулира – такава е загубата сега ", разяснява Славин Янакиев от " ПРОГРЕС " АД – Стара Загора.

Бизнесът сподели данни, съгласно които на 8-ми и 9-ти май, цената на тока на свободния пазар у нас е била най-високата в Европа. " НЕК предложи три пъти по-малко сила и цените изхвърчаха ", разяснява Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

" Защо съзнателно се понижат мощностите на държавните и частните електроцентрали, с цел да се получи неестествен дефицит? Защо го прави НЕК това нещо? ", уточни още Славин Янакиев.

" Има всички признаци на проведена незаконна група, вижте, при подобен НЕК, на нас не ни трябват врагове, не ни би трябвало конкуренция ", сподели още Велев.

Шефът на НЕК отхвърли всички обвинявания. " Вижте, никой не желае да купува скъпо, вие като отидете в магазина и да ви кажат – сиренето коства 50 лв., не че знам какъв брой коства, щото тя жена ми пазари. И Вие ще кажете: " Абе, какви сте такива, ненормалници! " Неприятно е, да, аз ги разбирам! ", разяснява Петър Илиев.

Петър Илиев съобщи, че главен ангажимент на НЕК е да обезпечи ток за битовите консуматори. А каквото остане - да предложи на борсата. Там цената се определяла на пазарен принцип. " За този интервал – от 15-ти април, цената е под 80 лв. междинната. ", уточни още той.

На 8-ми май, цената е двойно по-висока, само че тогава и търсенето било по-голямо, изяснява Илиев. " И в този момент ние се вгледахме в два дни – да, има такива случаи, да случва се ", уточни още той.

Нивата на язовирите сега са ниски и в случай че се натоварят с в допълнение произвеждане на ток, има заплаха снабдяването на популацията с вода да бъде застрашено.

От НЕК оповестиха, че цените на свободния пазар от през вчерашния ден се движат в естествени граници. А от бизнеса пресмятат загубите. " До 2 милиона може да стигне за едно денонощие – разлика от пазарната цена, платена от хората и дадена на няколко централи ", разяснява Велев.

Работодателите са сезирали енергийния регулатор и прокуратурата по проблема.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР