Скандал между фармацевти и аптекари, чии комисионни от производителите на

...
Скандал между фармацевти и аптекари, чии комисионни от производителите на
Коментари Харесай

Скандал между лекари и аптекари: Комисионни ли бойкотират електронните рецепти

Скандал сред фармацевти и аптекари, чии комисионни от производителите на медикаменти стопират ефикасното въвеждане на електронните предписания, се развихри в утринния блок на Нова телевизия.

Е-рецептите за антибиотици и медикаменти за диабет бяха въведени от началото на седмицата. А лекарският съюз настоя да бъдат спрени.

Има ли спор и конфликт сред двете организации и дали той е за комисионните от производителите дискутираха в студиото на " Здравей, България " по Нова телевизия доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС, и Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежатели на аптеките.

Фармацевти упорстват в е-рецептите за антибиотици и медикаменти за диабет да се упоменава категорично, че медикамент може да бъде сменен с генеричен. От Българския лекарски съюз (БЛС) пък насочат упреци към аптекарите, че са затрупани със сигнали от лекари и пациенти и че по разпоредба промяната на предписаното лекарство с генерик става единствено след глобата на лекаря.

" БЛС упорства на уеб страницата на Министерството на здравеопазването да бъдат оповестени всички медикаменти, с които сега България разполага. Оказа се, че това било заплашителен проблем, не могат да ни осведомят. Нека най-малко качат тези, за които от два дни се вкара е-рецепта ", сподели доктор Брънзалов.

По думите му, в случай че това беше реалност, откакто се вкарват 2 групи медикаменти, които ще бъдат изпълнявани единствено с е-рецепта, то в този момент лекарите щяха да знаят какво могат да изпишат на пациентите.

" Когато се отпуска е-рецепта по НЗОК, за разлика от така наречен бяла за свободно осъществяване е, че касата заплаща, когато се извърши рецептата в аптеката. А в тази ситуация пациентът заплаща цената на медикамента ", съобщи Брънзалов.

" Сега някои лекари схванаха, че антибиотици съществуват в разнообразни опаковки. Те имат разнообразни НЗИС номера. Така когато се предпише антибиотик от 5 таблетки, той би трябвало да се даде тъкмо от 5, а не от 7 таблетки, да вземем за пример. Софтуерът не ни разрешава да го дадем, макар че лекарството е едно и също ”, съобщи Костов.

Той добави, че има разлика сред записаните в България медикаменти и наличните.

" Фармацевтът е този, който знае какво има сега. Това е доста динамичен развой, тъй като едни медикаменти ги няма сега, а след 2 седмици други ги няма. Няма система, която да демонстрира наличните медикаменти ", сподели Костов.

Според доктор Брънзалов за 2 дни са издадени към 26 хиляди е-рецепти.

" По 12 500 нещо е отпускано. При 4000 предписания лекарят е разрешил генерично заменяне. За другите не се знае какво е станало с тях, най-вероятно са отпуснати, ние сме за контрола. Много аптеки са безусловно магазини ”, съобщи Брънзалов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР