Скандал избухна с третата българска изложба в Лувъра, която се

...
Скандал избухна с третата българска изложба в Лувъра, която се
Коментари Харесай

От Лувъра с първи коментар след скандала с третата българската изложба

Скандал избухна с третата българска галерия в Лувъра, която се приготвя за средата на годината. Експерти от Българска академия на науките са разтревожени, че експозицията, в която има и православни икони, ще ни показа като "европейска Турция ".

Френската страна изложи своята позиция. Изложбата към момента не попада даже в уеб страницата на Лувъра. Oт музея прецизираха за bTV, че заглавието за момента е работно и може да има смяна.

Експозицията ще е част от Департамента за ислямски изкуства. 14 хиляди експоната вътре наблюдават развиването на исляма от VII до XIX век и допира с други религии.

Изложбата е озаглавена "Изкуство и култури в България през 16-18 век ".

"Това не е елементарен интервал, с който се захващаме, само че мисля, че макар компликациите, са се създавали доста забавни неща ", споделя Шарлот Мори, куратор в музея в Лувъра.

На среща с куратора на Лувъра Шарлот Мори българските специалисти схващат, че концепцията на изложбата е да покаже взаимоотношенията сред ислямското и християнското изкуство.

"Те се следят на чисто декоративно равнище, доста са лимитирани, мъчно доказуеми и в случай че ги имате, са от началото на XIX век ", счита доцент доктор Емануел Мутафов, шеф на Институт за проучване на изкуства към Българска академия на науките.

Това, което провокира неодобрение, е фактът, че измежду изложените артефакти ще има православни икони, показани в секцията за ислямско изкуство.

"Това прави с една противоречива идея, композиция сред артефакти свързани с две противоречащи си религии. Представете си Израел да направи галерия в "Метрополитън Музеум ", в който се пробва да потвърди въздействието на украсата талмудите и на кораните. Има неща, които не трябва да се случват. От позиция на религията това е осквернение ", споделя доцент доктор Емануел Мутафов.

Министърът на културата Боил Банов разяснява по този начин: "Лувърът се интересува от някакви неща, не аз и вие какво желаеме да му дадем, а той се интересува от някакви интервали ".

Институтът за проучване на изкуства към Българска академия на науките написа отворено писмо до Боил Банов с молба концепцията за изложбата да бъде преразгледана.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР