Скандал и размяна на остри реплики в Европейския парламент, след

...
Скандал и размяна на остри реплики в Европейския парламент, след
Коментари Харесай

В Европейския парламент бе обявено, че снимките от спалнята на Борисов са манипулирани

Скандал и замяна на остри реплики в Европейския парламент, откакто ръководителят на Комисията по бюджетен надзор Томаш Здеховски разгласи за манипулирани фотосите от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Той се базира на писмо от българската прокуратура, изпратено до него. А депутатът от партията на европейските социалисти - Елена Йончева ще изиска ново чуване - в мониторинговата група за обстановката в България през есента.

Основният въпрос, който зададоха евродепутатите към Здеховски е за какво тъкмо той е получил писмото и изчита единствено съответни пасажи от него. Без даже тематиката да участва в дневния ред. И часове преди следващия сериозен евродоклад за България. Уточнява се, че няма нито позиция на еврокомисията, нито на европарламента, която да утвърждава писмото на Прокуратурата.

„ Трябва да кажа, че не ми е ясно за какво прочетохте единствено част от писмото?! Какво наложи това, в случай, че даже не беше в дневния ред? И сте го получили преди 2 седмици. Избрахте съответна част от него?”, попита Софи Инт Велд, евродепутат, „ Обнови Европа”.

Бурният спор в залата стартира малко, откакто Здеховски изчете съответни пасажи от писмото. „ Като ръководител получих информацията. Всичко е прозрачно”, акцентира той.

Според част от евродепутатите по този метод ръководителят на комисията е направил опит за интервенция и вътрешните работи на България, както и политически внушения.

„ Абсолютно неприемливо държание. Когато се изкара от подтекста обещано изречение или абзац, каквото направи сътрудника Здеховски - в действителност се получават неверни внушения, информация. За мен е притеснително, че сътрудник си разреши да изкара информация, която не е обществена. Целият случай може да се опорочи - и правосъдният развой, и върху правосъдните органи в нашата страна”, акцентира евродепутатът от ПЕС Цветелина Пенкова.

„ В никакъв случай няма изборно изпращане. Аз се чудя за какво и сътрудниците, които участваха и в митингите. разясняват по този метод. Да, боли, когато падне главната опорка”, акцентира Емил Радев, евродепутат, ЕНП.

В писмото, което постъпи в редакцията на NOVA персонално от Здеховски, се вижда, че то е адресирано единствено до него. И категорично е записано, че информацията не би трябвало да се оповестява. Там се показва, че съгласно петте експертизи поради това, че фотосите са копия, се слага под подозрение истинността им. Здеховски, по този начин и не отговори на сътрудниците си в залата за какво е прочел съответни пасажи.

„ Аз не съм тук, с цел да правя политически каузи. Никога не съм имал желание да меся във вътрешната политическа обстановка на България”, уточни той.

В позиция до NOVA прецизира, че информация за манипулирането на фотоси е получил от българския прокурор. Тоест - заключението не е на комисията в европарламента, а на българската прокуратура. Самото следствието по случая беше прекъснато още в края на 2020та година. Причината от Софийската градска прокуратура тогава оповестиха, че не могат да открият кой е снимал фотосите от спалнята на някогашния министър председател

А в четвъртък от прокуратурата още веднъж потвърдиха, че съответното писмо е служебна връзка сред тях и европейските институции, която няма да разясняват. В петък Антикорупционната комисия в Народно събрание се събира на изключително съвещание. На нея за чуване е поканен основният прокурор Иван Гешев, който да разяснява тематиката.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР