Скафандърът, който Нийл Армстронг носи по време на мисията до

...
Скафандърът, който Нийл Армстронг носи по време на мисията до
Коментари Харесай

Скафандърът на Нийл Армстронт беше изложен в музей за пръв път от 13 години

Скафандърът, който Нийл Армстронг носи по време на задачата до Луната, беше изложен през вчерашния ден за пръв път от 13 години в Националния музей на въздухоплаването и космонавтиката " Смитсън " във Вашингтон. Това стана факт в деня, в който галактическият транспортен съд " Аполо 11 " беше изстрелян в космоса, съобщи " Ройтерс ".

" Аполо 11 " е единственото събитие от XX век, което има опция да бъде необятно запомнено през третото хилядолетие ", сподели на откриването вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс. Той също подсети, че през 60-те години на предишния век популацията на страната е било извънредно разграничено, само че то се е обединило, когато Армстронг е станал първият човек, стъпил на Луната. Самият космонавт умря на 12 август, 2012 година, а на откриването присъстваше неговият наследник Рик.

Скафандърът на Армстронг беше изложен в продължение на 30 години в " Смитсън ", само че през 2006 година неговото влошаващо се положение докара до свалянето му от непрекъснатата експозиция. Реставрирането на костюма продължи 13 години, които включваха изявленията с неговите основатели и детайлно изследване на материалите и продуктите, употребявани за неговото конструиране.

 Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс всеки миг ще се качат на
© Reuters

Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс всеки миг ще се качат на " Аполо 11 ".

Сложното устройство на скафандъра се дължи на нуждата да се опази човешкият живот във допустимо най-враждебната среда: рискови жега и мраз, радиация, микрометеорити, опцията за нарушение на неговата целокупност от остри камъни, изясни шефът на музея Елън Стофан. Тя посочи, че скафандрите в действителност са едноместнен галактически транспортен съд, само че макар че са основани, с цел да устоят ходенето по лунната повърхнина, те не са проектирани по този начин, че да бъдат излагани в музей в продължение на половин век.

Скафандърът тежи 35 кг. За реставрирането му бяха нужни 500 хиляди $, които бяха набрани посредством дарения Средствата за реставрацията бяха набрани посредством дарения едвам за 5 дни. Костюмът е основан най-вече от латекс и текстил, а главната му животоподдържаща система може да работи в продължение на 6 часа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР