Сивият папагал Грифин победи 21 харвардски студенти в игра, в

...
Сивият папагал Грифин победи 21 харвардски студенти в игра, в
Коментари Харесай

Папагал победи 21 студенти в Харвард в игра за памет

Сивият папагал Грифин победи 21 харвардски студенти в игра, в която трябваше да наблюдава под коя от придвижваните на масата чашки е избран пъстър жетон, заяви Лайв сайънс.

Грифин се показа по-добре от студентите в 12 от 14-те опита с общо 120 рунда.

Преди това собственичката му психоложката Айрин Пепър единствено му е демонстрирала играта, без да го образова особено. Така е постъпила и със студентите.

Първоначално жетоните са били два под две чашки, а по-късно са били увеличени на четири. Студентите са се справяли с двата жетона, само че четирите в друг цвят са се оказали прекомерно доста за тях.

Откраднаха необичаен папагал от Центъра за отбрана на природата в Добрич

На същата игра папагалът е победил и 21 деца на възраст от 6 до 8 години.

Експериментът е за проучване на когнитивните качества и по-точно за така наречен манипулативност на работната памет. Той е претендирал освен участниците да запомнят кой цвят жетон под коя чашка е, само че и по-късно да проследят придвижването им по масата. Фактът, че папагалът се е показал не по-зле от хората демонстрира, че тази линия е антична от еволюционна позиция и евентуално е съществувала у общите ни прародители преди милиони години.

Грифин, който е на 22 години, не е елементарен папагал. Той знае и възпроизвежда 30 британски думи и схваща 40, в това число имената на цветове, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР