Сивите обороти трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните

...
Сивите обороти трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните
Коментари Харесай

Ограничаване сивите обороти, увери Владислав Горанов

Сивите обороти би трябвало непрекъснато да бъдат на вниманието на приходните администрации.

Затова държавното управление от лятото на 2018 година е почнало нов план за цялостно обгръщане на оборотите във всички сфери на стопанската система. Този план е по-известен като "дебат по Наредба номер 18 ". Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов в постройката на КНСБ по време на заключителния конгрес на плана "Активно гражданско присъединяване за предварителна защита и ограничение на недекларираната претовареност в България ".

По думите му тази разпоредба няма да позволи всички проблеми, само че основава един инструментариум в интерес на приходната администрация. Този инструментариум ще даде опция в оптималната степен да бъдат обхванати всички процеси, тъй че да не се позволява опцията за образуване на сиви обороти. По думите му през годините са предприемани доста стъпки и дейности в битката със сивата стопанска система.

Това обаче е "едно неравно съревнование " сред тези, които като бизнес модел и метод на живот желаят да избегнат заплащанията. Горанов счита, че би трябвало да има по-голямо гражданско схващане и непоносимост към сходно държание.

Той увери, че в средите на финансовото министерство, Национална агенция за приходите и митниците непрекъснато се мисли по тази тематика.

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева добави, че същинската борба минава през това всеки един български жител да има непоносимост към сивата стопанска система. Тя уточни, че в България делът на лицата с недекларирана претовареност е под междинното европейски ниво - 15,9 %, на фона на 16,3 на 100 за Европа. Това обаче не е мотив да не се търси решение на сериозните проблеми, които са сложени и в този план. Според нея са били направени редица промени на законите през последните години. Усилията обаче би трябвало да бъдат ориентирани и към това да се погледнат какви са същинските аргументи за сивата стопанска система. По думите й една от аргументите е неналичието на данъчен морал. Има и обстановки, в които недекларираният труд е разумен избор.

Затова всички оферти, които са показани в този план, ще бъдат обсъждани, тъй като има потребност от промени в законодателството, с цел да стане по-гъвкаво.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че последните индикаторите на Индекса "Икономика на ярко " демонстрират, че през последните 10 години сивата стопанска система понижава, само че към момента е над 20 %.

Това значи, че повече от 25 милиарда лв. са недекларираните средства, което води до изкривявания в икономическия, обществения и обществено-политическия живот. Според него сивата стопанска система убива лоялната конкуренция.

В предлагания проект от КНСБ се предвиждатт промени в Кодекса на труда, Закона за публичните поръчки и други нормативни актове. "Много е направено, само че има и доста още проблеми, които би трябвало да се разрешат ", съобщи Пламен Димитров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР