Сивата икономика продължава да намалява като нейният дял в БВП-то

...
Сивата икономика продължава да намалява като нейният дял в БВП-то
Коментари Харесай

Сивата икономика падна у нас падна под 20%

Сивата стопанска система продължава да понижава като нейният дял в БВП-то на страната е 19,2%, до момента в който отчетния бизнес има дял от 80,8%. Това демонстрира последното изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Резултатите са знак за следващо повишение на светлата част на стопанската система. Според АИКБ това се дължи на нормативни промени, както и на някои ограничения на държавното управление за изсветляване на стопанската система – да вземем за пример засиления надзор върху акцизните хранилища за горива и дейностите по наличието, популяризирано от кабелните оператори.

Въпреки това обаче темпът на изсветляване на стопанската система се забавя. Специално при неофициалната претовареност даже има оттегляне по отношение на предходния отчет на организацията.

Липсват промени или пък те са незадоволителни в основни браншове като опазване на здравето, защита на конкуренцията, правораздаването, вътрешен ред и сигурност, пазар на труда. Негативно е и повишението на минималната работна заплата, което е довело до растеж на нови сиви практики измежду нискоквалифицираните служащи и чиновници.

Индексът „ Икономика на ярко “ се пресмята от АИКБ от 10 години, като само през 2014 година той означи спад от 1,2 процентни пункта, а през останалото време – се усилва. Очакванията са той да доближи 82 пункта през 2023 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР