Ситуацията в Запорожката АЕЦ, завзета от Русия през март, е

...
Ситуацията в Запорожката АЕЦ, завзета от Русия през март, е
Коментари Харесай

Ръководителят на МААЕ: Ситуацията в Запорожката АЕЦ е напълно извън контрол

Ситуацията в Запорожката АЕЦ, завзета от Русия през март, е изцяло отвън надзор, съобщи ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси, осведоми Би Би Си.

Той добави, че електроцентралата работи с нарушавания, а МААЕ няма връзка с нейния личен състав и не може навреме да ревизира обстановката в централата, а проблемите с доставките на консумативи усилват риска от неизправности.

" Нарушени са всички правила за безвредна употреба на нуклеарната електроцентрала. Рисковете са доста съществени, обстановката е извънредно рискова. Като началник на интернационална организация, апелирам и двете страни да разрешат визитата ни ", акцентира Гроси.

Той упорства за посещаване на инспектори на МААЕ, а окупационните управляващи, назначени от Русия, декларират, че са подготвени да сътрудничат.

В предишното обаче украинската компания " Енергоатом " се противопоставяше на визитите на МААЕ в Запорожската АЕЦ с аргумента, че те легитимират завземането на централата от Русия.

В четвъртък украинските управляващи направиха спорни изказвания. Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак счита, че наличието на интернационалните инспектори в централата е належащо, до момента в който министърът на енергетиката Герман Галушченко показва, че позицията на МААЕ, която в свое предходно изказване назова войната в Украйна " съветска военна интервенция ", е прекомерно неутрална.

Никълъс Рот, който е старши шеф на неправителствената организация " Инициатива за нуклеарна опасност ", е склонен, че физическото наличие на инспектори в атомните електроцентрали е належащо.

" Днес Гроси има доста значима политическа роля - той бие паника. Това е доста значимо, в случай че желаеме да намерим метод да понижим риска. Виждаме нещо, което не сме виждали до момента във военните старания. Страната употребява нуклеарно оборудване като прикритие ", акцентира Рот.

Източник на сериозна заплаха за района

Във вторник ръководителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Антъни Блинкен упрекна съветските войски, че нанасят артилерийски удари от нуклеарната централа или наоколо до нея, а украинските въоръжени сили не могат да отговорят, без да рискуват да ударят централата.

Това настояват както украинските командири, по този начин и жителите на Никопол и Марганец, които са обект на множеството обстрели.

" Разбира се, украинците не могат да реагират заради риска от ужасна злополука в атомната електроцентрала ", сподели Блинкен и добави, че Вашингтон е извънредно угрижен за обстановката.

Какво се случва в атомната електроцентрала?

Русия завзема Запорожската АЕЦ при започване на март, през втората седмица на войната. Преди да бъде окупирана централата и град Енергодар, в който се намира, регионът в съседство с АЕЦ-а е обстрелван дълго време - в една от административните здания избухва пожар, който провокира международна паника.

Говорителят на централата Андрий Туз съобщи тогава, че централата е била " обстрелвана от упор " и че един от енергоблоковете е бил развален. Пожарът е сподавен от украински пожарникари, след което битката с него в региона на електроцентралата е прекъсната.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събра на изключително съвещание, на което представителите на Англия и Съединени американски щати осъдиха обстрела на завода. Дори китайското външно министерство, което рядко подлага на критика дейностите на Русия, съобщи, че е съществено загрижено за нуклеарната сигурност в изискванията на война.

Тогава съветските военни твърдяха, че пожарът в подготвителния комплекс на АЕЦ е резултат от " чудовищна провокация " на украинска диверсионна група, която първо е обстрелвала съветски патрул от прозорците на постройката, а по-късно е запалила самата постройка.

За съветски обстрел от атомната електроцентрала или наоколо до нея се приказва от средата на юли. Град Никопол на западния бряг на река Днепър, град Марганец и близките села постоянно са подложени на обстрел.

Украинските въоръжени сили се пробват да нанасят точкови удари, употребявайки заграждащи муниции или " дронове камикадзе ". На 22 юли полски безпилотен летателен уред Warmate унищожи палатков лагер на съветските войски, артилерийска система и система за противовъздушна защита.

Въпреки това не се приказва за пълноценно потребление от Украйна на тежка артилерия, в това число модерни американски или английски реактивни снаряди.

Украйна желае от интернационалната общественост да " затвори небето " над атомната електроцентрала със системи за противовъздушна защита, евентуално с цел да предотврати ракетни офанзиви.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР