Ситуацията в Закарпатската област на Украйна продължава да е на

...
Ситуацията в Закарпатската област на Украйна продължава да е на
Коментари Харесай

Напрежението ескалира: Унгария отправи ултиматум съм Украйна заради безчинствата на бандеровците в Ужгород

Ситуацията в Закарпатската област на Украйна продължава да е на границата на ескалацията, след провокациите на украинските радикали. Поклонниците на Степан Бандера и Роман Шухевич оповестиха същинска война на унгарското етническо малцинство, което желае да запази личната си еднаквост, разяснява съветският ефирен канал „ Цариград “, представен от " Фокус ".

От малкия екран напомнят, че в нощта против 4 февруари в центъра на Ужгород се е случил случай, който за малко не е приключил трагично. В помещението на локалната гражданска организация „ Закарпатски съюз на унгарците “ е хвърлен коктейл Молотов от незнайни лица. Само по щастлива случайност никой не е потърпевш. „ Цариград “ счита, че отчитайки съхраняващото се напрежение в връзките сред Киев и Будапеща, провокирано от реакцията на Унгария във връзка с дискриминационния украински Закон за образованието, случилият се в Ужгород случай незабавно е систематизиран като провокация.

Както нормално се случва в сходни случаи, украинските управляващи са хвърлили отговорността върху въздесъщата „ ръка на Кремъл “. „ Кремъл е директно заинтригуван да ни скара с всичките ни съседи “, съобщи вицепремиерът на Украйна Вячеслав Кириленко. „ Нашите компликации на полското и унгарското посоки са преференциални на първо място на Русия и в забележителна степен се режисират от нея. Затова бутилката с коктейл Молотов в Ужгород е хвърлена от ръката на Кремъл. Безспорно! “

Но от унгарската страна не повярваха на украинските управляващи, разяснява създателят на материала. В официално съобщение от Министерство на външните работи на Унгария се съдържа искане към киевските управляващи да намерят и санкционират нарушителите, както и да подсигуряват сигурността на закарпатските унгарци.

Но украинците очевидно не бързат да го създадат. „ Цариград “ отбелязва, че представителите на унгарската община в Закарпатието, от момента на държавния прелом в Киев, неведнъж са заявявали за нуждата от лична национална автономност. Отделни представители на районния хайлайф говореха намерено за допустимо излизане на Закарпатието от състава на Украйна при положение на пораждане на сериозна опасност за унгарската еднаквост и самородност.

Тук създателят на материала обръща внимание на обстоятелството, че голямото болшинство от закарпатските унгарци, числеността на които, макар скорошните радостни заявки на украинския външен министър Павел Климкин, е от порядъка на 150 хиляди души, от дълго време имат унгарско поданство и с разрешението на публична Будапеща имат правото да вземат участие в политическия живот на своята огромна татковина. Това значително облекчава процеса на тяхната реинтеграция в състава на Унгария, който интензивно набира обороти.

Руската телевизия напомня, че през декември 2015 година, 114 обитаеми места в Закарпатска област са излезли с самодейност за основаване на маджарски самостоятелен район с център в Берегово. Любопитно, съгласно създателя, е, че поддръжка за това мероприятие, което в Киев са оценили като нападение против териториалната целокупност на Украйна, е изразил локалният народен представител от Върховната Рада Ласло Брензович, който е член на ръководещия „ Блок Петро Порошенко “, като на идващия ден той е взел участие в конгреса на унгарската ръководеща партия „ Фидес “ в Будапеща.

Няколко месеца по-късно, продължава съветският създател, през април 2016 година, депутатите от Закарпатския регионален съвет към този момент намерено са сложили пред Киев въпроса за предоставяне самостоятелен статут и право да водят лична икономическа политика, като даже ръководителят на Съвета Михаил Ривис не е скрил това, че в случай че настояванията на закарпатците не бъдат изслушани, районът може да тръгне по пътя на Крим.

В Будапеща, написа „ Цариград “, реагират извънредно нервно на всички опити за лишаване на правата на унгарското национално малцинство и поддържат намерено автономистките трендове. Направеното през ноември 2017 година заявление на вицепремиера на Унгария Жолт Шемйен за нуждата от автономност на Закарпатието провокира нервност в Киев. Но по-късно унгарските управляващи даже ускориха натиска над Украйна, като заплашиха Киев, че ще му основат проблеми в връзките със страните от Европейски Съюз, при положение, че Законът за образованието влезе в действие.

Ситуацията в връзките сред двете страни се утежни в допълнение след провокационните изявления на украинските националисти от групировката „ Карпатская сечь “ и партия „ Свобода “. Радикалите смъкнаха от постамента в град Брегово държавното знаме на Унгария и се пробваха да го изгорят.

В Будапеща реагираха на това като привикаха за пояснение в Министерство на външните работи украинския дипломат. Руската телевизия напомня още, че на състоялата се на 8 декември 2017 година среща сред външните министри на Унгария и Унгария, Петер Сиярто е съобщил на своя сътрудник Павел Климкин, че Будапеща има желание да инициира въвеждането на наблюдателна задача на ОССЕ (Организация за сигурност и съдействие в Европа) в Закарпатската област на Украйна. Но в Киев не придадоха значение на това.

След случая в Ужгодорд, Унгария още веднъж съобщи, че в района е належащо наличието на интернационалните наблюдаващи и управляващите в Будапеща направиха съответстващото послание в Брюксел. Според мнението на някогашния народен представител от Върховната Рада и съпредседател на Комитета за избавление на Украйна Владимир Олейник, Унгария пристъпва към решителни дейности, след които може да последва кримски сюжет.

„ Унгария слага въпроса за изпращане на задача на ОССЕ в Закарпатието. Това е реакция на коктейла Молотов в прозореца на „ Общество на унгарската просвета в Закарпатието “. Будапеща не приказва за ръката на Кремъл. Първият им ход е да изискат представители на ОССЕ в конфликтния регион. Ситуацията е сериозна, не се доверяваме на украинските управляващи и правораздавателната система. Вторият стадий може да бъде въвеждането на лична армия за отбрана на етническите унгарци в Украйна. Това е сигнал “, отбелязва политикът във Facebook.

Както е декларирал в диалог с „ Цариград “ заместник-директорът на Института за стратегически проучвания и прогнози към РУДН Никита Данюк, украинската държавна власт още веднъж е посочила своята некадърност да обезпечи сигурността в страната. Провежданата от Киев профашистка вътрешна политика единствено предизвика дяснорадикалните екстремистки групировки да правят незаконни дейности по отношение на националните малцинства.

Експертът счита, че тази политика на киевския режим единствено ще го лиши от поддръжката от страна на прилежащите Източноевропейски страни. Събеседникът на „ Цариград “ също е позволил, че в тази ситуация на по-нататъшно накъсване на Украйна, нейните западни съседки ще осъществят своите териториални искания.

В равносметка, Данюк съобщи, че „ счита, че процесът на атомизация на Украйна, нейното накъсване и хаотизация ще продължи. И Полша, и Унгария може да получат карт-бланш от Брюксел и Вашингтон да откъснат в миналото принадлежалите им украински земи. Ако този развой се случи, той няма да се касае единствено до западните области. Процеси на ерозия, без подозрение, ще се следят и в Източна, и в Южна Украйна “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР