Ситуацията в Южен Кавказ се нажежава до краен предел, а

...
Ситуацията в Южен Кавказ се нажежава до краен предел, а
Коментари Харесай

Азербайджан и Армения - Започна се! Стана ясно защо Израел изнася оръжия в Баку

Ситуацията в Южен Кавказ се нажежава до краен лимит, а във въздуха витае огромна война. Армения и Азербайджан към този момент се упрекнаха взаимно в обстрел на позиции и притеглят сили към границите. Всичко това напряга Иран, който също стартира да трансферира войски и е подготвен да се намеси. Подробности в материала на " Цариград ".

Ситуацията на арменско-азербайджанската граница остава извънредно напрегната, а Азербайджан продължава да натрупа сили. Това съобщи министър-председателят на Армения Никол Пашинян.

Той добави, че съветският президент Владимир Путин е добре осведомен за протичащото се:

" Ситуацията с противозаконната обсада на коридора Лачин и доказаната филантропична рецесия в Нагорни Карабах стартира през декември предходната година и от този момент имах десетки телефонни диалози с съветския президент. "

Предната вечер Министерството на защитата на Азербайджан заяви:

" Подразделения на арменските въоръжени сили от село Джил в региона на Чемберек още веднъж обстрелваха нашите позиции. Предприети са ответни ограничения в посочената посока. "

Отговорът на Ереван не закъсня. Арменското министерство на защитата отхвърли известията за обстрел, отбелязвайки, че Баку продължава да популяризира дезинформация.

По-рано Пашинян сподели, че през последните дни обстановката в района съществено се е влошила. По негово мнение членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да подхващат съществени ограничения за попречване на ескалация, както и че Ереван е подготвен да подпише съглашение с Баку за разрешаване на спора и се придържа към мирния дневен ред.

Без трета страна

На фона на влошаващата се обстановка в Южен Кавказ на 10 септември Армения стартира взаимни учения Eagle Partner с американски миротворци. Те ще продължат още една седмица. В ученията вземат участие 85 американски и 175 арменски военни.

Командването на американската войска в Европа и Африка по-рано сподели, че учението ще разреши на двете страни да " изградят връзки на тактическо равнище " и да усилят " оперативната съгласуемост " сред звената за мироопазващи интервенции.

Американското наличие в района нервира освен Москва, само че и Техеран. По време на телефонен диалог иранският водач Ибрахим Раиси сподели на Пашинян, че контактите в Южен Кавказ отвън формата " 3+3 " (Азербайджан, Армения, Грузия - Турция, Русия, Иран) в допълнение усложняват обстановката.

Иран няма да си затваря очите

За да разбере обстановката и да разбере по какъв начин може да се развие протичащото се, кореспондентът на Цариград беседва с политолозите Владимир Киреев и Дмитрий Родионов.

" Цариград ": Защо Иран изпрати войски на границата? Има мнение, че те чакат закани от Азербайджан, загрижени са за другарството сред Армения и Съединени американски щати, не харесват нито едното, нито другото. Или може би Техеран е попитал Путин за това?

Владимир Киреев : Техеран е смутен от желанието на Азербайджан да стартира нова арменско-азербайджанска война. Това би трябвало да промени салдото на силите в района, като даде огромно преимущество на Турция и Азербайджан и понижи въздействието на Иран.

Тази война заплашва сигурността на Иран, защото Турция и Израел явно ще дестабилизират най-малко обстановката в тази страна и най-вече ще трансферират военни дейности на нейна територия.

От друга страна, Армения, страна, за чиято сигурност Иран направи доста, съвсем изменнически, афишира военни учения взаимно със Съединени американски щати. Като цяло Ереван изпраща доста прозападни сигнали едновременно, което не може да не тревожи Техеран.

Съединените щати по свои лични аргументи се стремят да провокират война в района, ориентирана непосредствено против ползите на Русия, Иран и Турция.

Bumble Dee/Shutterstock

Дмитрий Родионов: Не мисля, че въпросът тук е, че Техеран е попитал Путин. Тъй като Иран има свои ползи в този район, той е част от него.

Естествено, всяка дестабилизация, всевъзможни придвижвания, свързани с подготовката за възможна война, не могат да не провокират реакция. И в случай че се сбъдне отрицателен сюжет, той няма по какъв начин да подмине Иран.

Най-вероятно това ще докара до намесата на иранската войска. Движението на иранските войски е сигнал за други играчи, които жадуват тъкмо за тази дестабилизация. Иран няма да си затваря очите.

Иранският министър на защитата Мохамад Ахади беше на среща в Баку с азербайджанския си сътрудник. Срещата се състоя на 9 септември. Тогава той към момента не знаеше за проектите на Баку да „ нападне Армения “?

Владимир Киреев: Очевидно Техеран по това време смяташе вероятността от военна интервенция на Азербайджан против Армения за незначителна и предполагаше, че има опция да съобщи информация за нежелателността на този сюжет.

Той разчиташе, че неувереният Баку няма да посмее да предприеме дейни дейности. Но договарянията не дадоха резултат и в този момент пристигна време за дипломация, подкрепена със мощ.

Дмитрий Родионов : Засега можем да приказваме теоретично за проектите на Баку да нападна Армения. Но ние разбираме всичко прелестно. Войната от 2020 година в Азербайджан се счита от мнозина за незавършена.

Баку не крие желанията си да реши дефинитивно карабахския въпрос. Въпреки че Алиев споделя, че към този момент е решено. Но в действителност това не е по този начин. И Баку намерено предявява териториални искания към Ереван освен на територията на Нагорни Карабах.

Алиев от време на време споделя, че Зангезур е територия на Азербайджан. Баку се готви за дефинитивно разрешаване на въпроса с Армения.

Иран схваща това доста добре. И визитата на иранския министър на защитата може би е послужило тъкмо за тази цел. Да покаже на азербайджанската страна, че Иран няма да стои настрани.

Турция няма избор

Турското външно министерство сподели, че в случай че Иран се втурне в Азербайджан, Анкара ще се намеси. Но има мнение, че Турция няма да се намеси във война с 80-милионен Иран. Или ще се намеси?

Владимир Киреев : Изявлението на Турция е блъф. Ситуацията в тази страна е комплицирана, елитите са разграничени, а положението на стопанската система е плачевно. Една война в тази обстановка със съществено въоръжен комшия може бързо да погребе самата Турция.

Не единствено Анкара обаче предизвика конфликта. За Израел и Съединени американски щати войната е извънредно нужна, тя може да сътвори проблеми за всички съперници на Вашингтон и Тел Авив в района.

В същото време самият Азербайджан заема дейна нападателна позиция, провокирайки обстановката. В доста връзки Баку играе водеща роля в връзките сред Азербайджан и Турция, а Анкара следва единствено желанията на своя „ младши сътрудник “.

В тази обстановка, обратно на желанията на Ердоган и прагматичните потребности на Турция, Анкара има положителни шансове да бъде въвлечена в огромна близкоизточна война.

Дмитрий Родионов : Турция, несъмнено, не би желала да води война непосредствено с Иран. Но има един проблем. Турция има съглашение с Азербайджан: в случай че се случи Иран да стартира война с Азербайджан, Турция ще бъде принудена да се намеси.

Израел желае да позволи иранския проблем

Израел и Турция изпратиха оръжия на Азербайджан. За Турция е разбираемо, само че за какво Израел оказва помощ на Баку?

Владимир Киреев : Израел да изпраща оръжие на Азербайджан е разумно. Тел Авив и Баку имат близки партньорства, доста по-близки, в сравнение с Израел има с Турция или като цяло с който и да било в района.

Израелците оказват помощ на азербайджанците с високи технологии, армейски оръжия и образование на войски. Тел Авив употребява територията на Азербайджан за разузнаване против Иран. И евентуално за диверсионни дейности.

Дмитрий Родионов: Интересите на Израел са явни. Целта му не е Армения, а Иран. Израел от дълго време счита Азербайджан за главен плацдарм за война против Иран.

От доста години интензивно се приказва, че Тел Авив може да употребява, наред с други неща, военни летища в Азербайджан, с цел да нападна ирански нуклеарни уреди.

Израел е заинтригуван да има спор. Да се въвлече Иран в това. Този спор ще даде на Израел съображение да се намеси и да стартира открита война с Иран.

Въстание в Армения?

Колко проруски хора има в Армения, които биха подкрепили свалянето на държавното управление на Пашинян, в случай че това се случи?

Владимир Киреев: В Армения към момента има огромна аудитория, която счита връзките с Русия за предпочитани и мечтани за страната. Но най-много това са хора от по-старото потомство, постоянно свързани с армията и специфичните служби.

Те не съставляват сериозна маса в обществото. Като цяло жителите на Армения са значително разочаровани от дейностите на Русия и като цяло поддържат Пашинян. Това е още по-странно поради неуспехите му във външната политика.

Утрешната война значително е резултат от неговата неумела работа. Въпреки това политиците, фокусирани върху връзките с Русия, не можаха да завоюват почтени избори. И очевидно са по-малко известни от Пашинян.

Дмитрий Родионов : В Армения съвсем всички сили поддържат Русия. Има, несъмнено, обособени герои, които намерено се застъпват за спиране на връзките с Русия, овакантяване на ОДКБ и евакуиране на нашите войски. Но това към момента е преобладаващо малцинство.

От друга страна, въз основа на изборните резултати виждаме, че Пашинян към момента има доста поддръжници. Мнозина имаха вяра, че той ще бъде свален още през ноември 2020 година Но това не се случи.

Може би предаването на Нагорни Карабах ще стане предлог. Арменското общество просто е изтощено от войната, от 30-годишното положение на неустановеност. Мнозина биха желали да се измъкнат от него.

Какво от това?

Вероятността от огромна война в Близкия изток е много висока. Това се улеснява от упоритостите на Азербайджан, грешките на Армения, интереса на Израел и Съединени американски щати в спора и неприемливостта на наличието на последните в района за Иран.

Според Владимир Киреев Русия, обвързана със Северния боен окръг в Украйна, не е подготвена да трансферира 200-300 хиляди души в театъра на военните дейности в Кавказ:

Това изважда Русия от уравнението, което е обичайният ограничителен фактор за района.

Кавказ ще си остане барутен погреб за дълго време. Защото има доста играчи, които са заинтригувани от дестабилизация, с цел да има война.

Това, несъмнено, е на първо място Западът, който има потребност Русия да си тръгне оттова. И в действителност управлението на Армения в този момент работи за Запада за постигането на тази цел.

Дмитрий Родионов означи, че нова война на фона на Северния боен окръг в действителност ще се трансформира във втори фронт за Русия, което ще отслаби вниманието към Украйна. Следователно Западът в действителност има потребност от война там в този момент:

Има ползи на Израел, който от много време желае да се оправи с Иран. Има ползи на Турция, която по принцип не желае изключително да води война.

Но Анкара печели от това арменският въпрос да бъде дефинитивно решен. Това ще й разреши да доближи крайбрежието на Каспийско море, до другите тюркски страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Единствените страни, които нямат потребност от война в района, са Русия и Иран. Но има прекалено много разнообразни сили, които желаят това да се случи...

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР