Ситуацията в туризма е действително много тежка, защото това е

...
Ситуацията в туризма е действително много тежка, защото това е
Коментари Харесай

КЗП: Ще следим търговците да спазват обещанията към клиентите си

Ситуацията в туризма е фактически доста тежка, тъй като това е един бизнес, който изцяло спря и ще е належащо време, с цел да тръгне още веднъж, само че и да набере скорост - и в дословния, и в преносния смисъл, показва ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, представен в известие от пресцентъра на КЗП. От комисията напомнят за ограниченията, признати в законодателството във връзка изключителното състояние, облекчаващи търговците, които оферират туристически артикул, а точно - удължаването на периода за възобновяване на платени суми за анулирани пакетни пътувания от 14 дни на 12 месеца, както и опцията за обекти с изтекла категоризация след септември 2019 година, процедурата за възобновяване да започва едвам през 2021 година
"Контрол, несъмнено, ще има и той ще стартира, когато има действително работещи места за настаняване и заведения за хранене и развлечения ", акцентира Маргаритов. От КЗП показват още, че наред с нормалните неща, за които наблюдават всяка година, ще се обръща внимание на специфичните условия, които много хотелиери евентуално ще оферират на своите клиенти, с цел да ги завоюват още веднъж и с цел да завоюват и нови клиенти в изискванията на тази обстановка. Всеки, който поема избрани задължения, отвън това, което категоризацията на неговото заведение го задължава да направи, би трябвало да ги съблюдава по отношение на потребителите, а освен да ги притегли и по-късно те да останат разочаровани, разясняват от комисията.
В коментар по тематиката с така наречен такси ковид, които както стана известно, са събирани от обособени търговци във връзка доставката на артикули и услуги, Маргаритов показва, че такива случаи е имало и те са класифицирани като нелоялни търговски практики. Голяма куриерска компания начисляваше такса "коронавирус ". Тя си го беше оповестила, само че хората мъчно го виждаха. Реално това е покачване на цената на услугата, което може да се прави по преценка на търговеца, само че би трябвало потребителят да е съответно осведомен, а не да го схваща, когато види, че към сметката му е начислено нещо в допълнение ", разяснява ръководителят на КЗП. Той се ангажира да бъде прегледан и сигналът, който Асоциацията за отбрана на потребителите разгласи, че ще изпрати по подобен проблем. "Няма по какъв начин да се позовавате на нещо, което не съществува през днешния ден /в случая изключителното положение/ и на тази база да събирате в допълнение пари, показват от КЗП.
От комисията считат още, че през интервала на изключителното състояние не е имало "бум " на нарушаванията, само че в известна степен се трансформира както държанието на потребителите, по този начин и това на търговците. "Успяхме да преминем през целия интервал на изключителното състояние в относително спокойна пазарна обстановка. Разбира се, в обществените мрежи имаше предложения за артикули от първа нужда, които не всеки път бяха напълно същински или бяха предлагани на извънредно високи цени ", се показва в известието. От КЗП напомнят, че при забавена доставка над едномесечния оптимален законов период или този, който е бил контрактуван от страните, потребителите могат да желаят рабат от цената, когато договарят нов период, или да скапват договорката и да получат назад парите си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР