“Ситуацията в туризма е действително много тежка, защото това е

...
“Ситуацията в туризма е действително много тежка, защото това е
Коментари Харесай

КЗП: В туристическия сезон ще следим търговците да спазват обещанията към клиентите си

“Ситуацията в туризма е фактически доста тежка, тъй като това е един бизнес, който изцяло спря и ще е належащо време, с цел да тръгне още веднъж, само че и да набере скорост – и в дословния, и в преносния смисъл.”

Това уточни в предаването “България сутрин” по телевизия BG on air Димитър Маргаритов – ръководител на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Той напомни за ограниченията, признати в законодателството във връзка изключителното състояние, облекчаващи търговците, които оферират туристически артикул – удължаването на периода за възобновяване на платени суми за анулирани пакетни пътувания от 14 дни на 12 месеца, както и опцията за обекти с изтекла категоризация след септември 2019 година, процедурата за възобновяване да започва едвам през 2021 година

Димитър Маргаритов: Основните недоволства са от онлайн поръчки

“Контрол, несъмнено, ще има и той ще стартира, когато има действително работещи места за настаняване и заведения за хранене и развлечения”, акцентира Маргаритов и добави:

“Наред с нормалните неща, за които следим всяка година, ще обръщаме внимание на специфичните условия, които много хотелиери евентуално ще оферират на своите клиенти, с цел да ги завоюват още веднъж и с цел да завоюват и нови клиенти в изискванията на тази обстановка. Всеки, който поема избрани задължения, отвън това, което категоризацията на неговото заведение, го задължава да направи, би трябвало да ги съблюдава по отношение на потребителите, а освен да ги притегли и по-късно те да останат разочаровани.”

В студиото на предаването беше коментирана и тематиката с така наречен “такси коронавирус”, които както стана известно, са събирани от обособени търговци във връзка доставката на артикули и услуги.

Куриерска компания е желала спомагателна такса "коронавирус " у нас

"Имаше такива случаи, които класифицирахме като нелоялни търговски практики. Голяма куриерска компания начисляваше такса "коронавирус ". Тя си го беше оповестила, само че хората мъчно го виждаха. Реално това е покачване на цената на услугата, което може да се прави по преценка на търговеца, само че би трябвало потребителят да е съответно осведомен, а не да го схваща, когато види, че към сметката му е начислено нещо в допълнение ", разяснява ръководителят на КЗП и се ангажира да бъде прегледан и сигналът, който Асоциацията за отбрана на потребителите разгласи, че ще изпрати по подобен проблем.

“Няма по какъв начин да се позовавате на нещо, което не съществува през днешния ден (в случая изключителното положение) и на тази база да събирате в допълнение пари.”

На въпрос на водещия Златимир Йочев дали през интервала на изключителното състояние са се нараснали измамите в интернет, Маргаритов уточни, че няма “бум” на нарушаванията, само че в известна степен се трансформира както държанието на потребителите, по този начин и това на търговците.

"Успяхме да преминем през целия интервал на изключителното състояние в относително спокойна пазарна обстановка. Разбира се, в обществените мрежи имаше предложения за артикули от първа нужда, които не всеки път бяха напълно същински или бяха предлагани на извънредно високи цени.”

Председателят също по този начин напомни, че при забавена доставка над едномесечния оптимален законов период или този, който е бил контрактуван от страните, потребителите могат да желаят рабат от цената, когато договарят нов период, или да скапват договорката и да получат назад парите си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР