Ситуацията в света става все по-сложна заради агресивния курс на

...
Ситуацията в света става все по-сложна заради агресивния курс на
Коментари Харесай

Лавров: Неоколониалният курс на Запада се проявява и в постсъветското пространство

Ситуацията в света става все по-сложна поради нападателния курс на Запада и установяването на еднополярен международен ред, който се демонстрира и в Близкия изток, и в обстановката към Украйна, и в постсъветското пространство като цяло, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров при започване на среща със сирийския си сътрудник Фейсал Мекдад в Москва, представен от ТАСС.

" Ситуацията в света става все по-напрегната и комплицирана вследствие на курса на Запада, управляван от Съединени американски щати, за определяне на еднополярен международен ред. Този нападателен и по същността си неоколониален курс се демонстрира в района на Близкия изток и Северна Африка, както и в обстановката във и към Украйна и в постсъветското пространство като цяло ", сподели Лавров.

Той означи, че в съвсем всички елементи на света има опълчване сред курса към надмощие и еднополюсен модел, от една страна, и позицията на страните, които се застъпват за съблюдаване на интернационалното право, от друга. " И в тази връзка нараства смисъла на тясната ни съгласуваност по въпросите от дневния ред на Организация на обединените нации, включително и за състава на наскоро основаната група за отбрана на Устава на Организация на обединените нации ", добави съветският външен министър.

Лавров сподели още, че Москва цени поддръжката, която Сирия оказва на специфичната военна интервенция в Украйна, а също и признаването на независимостта на Донецката и Луганската национална република от Дамаск. Той дефинира Сирия като една от страните, които поредно поддържат интернационалното право, уважението на правилата на Устава на Организация на обединените нации, както и правилото на суверенно тъждество на страните. " Тъкмо поради тази солидна международно-правова основа Русия демонстрира взаимност със Сирия в битката с тероризма, в напъните ѝ да възвърне териториалната си целокупност ", уточни съветският първи посланик.

Той съобщи, че Русия няма да допусне началото на нови военни дейности в Северна Сирия в подтекста на подготвяните от Турция интервенции в този регион.

Лавров разяснява и убийството на съветската журналистка и политолог Даря Дугина. " Не мога да кажа дали това е акт, целящ заплашване, или за почистване на сметки. Смятам, че това е варварско закононарушение, за което няма да има никаква амнистия ", сподели той.

Фейсал Мекдад от своя страна съобщи: " Ние стоим един до друг с Русия в справедливата ѝ и нужна битка срещу неонацизма, доколкото той заплашва цялото човечество ".

Той акцентира, че Москва води битка с проявленията на екстремизма и нацизма в Украйна и в Европейския съюз. " Русия потвърди на целия свят, че се отнася почтено към всички страни в името на това да запази интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации. За страдание обаче Западът като цяло употребява както устава, по този начин и интернационалното право, с цел да изопачава международната картина и с цел да осъществя тесните си ползи ", добави сирийският външен министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР