Ситуацията в Сирия и по-точно в провинция Идлиб остава напрегната

...
Ситуацията в Сирия и по-точно в провинция Идлиб остава напрегната
Коментари Харесай

САЩ не бързат да подкрепят Турция за Сирия, освен на думи

Ситуацията в Сирия и по-точно в провинция Идлиб остава напрегната и след миналата нощ, само че към този момент нещата са малко по-спокойни.
През нощта е имало единствено една жертва, дадена от турската войска - след артилерийски обстрел, написа БГНЕС.
Междувременно, непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Кели Крафт прикани Русия " неотложно да върне на земята бойните самолети " в Сирия по време на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за ситуацията в Идлиб
" Призоваваме всички сирийски войски и техните съветски съдружници да се изтеглят на линия на разграничение, обрисувани през 2018 година ", сподели тя.
Крафт удостовери също, че Съединени американски щати поддържат Турция " що се отнася до отговора на неоправданото нахлуване против турските наблюдателни постове, което докара до гибелта на турски бойци ".
Сирийската войска има право да отвръща на терористите, които правят обстрели от Идлиб, съобщи непрекъснатия представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на гибелта на 33-та турски военни в Сирия.
" През последните месеци терористите, основно от " Хаят Тахрир аш-Шам ", които бяха завзели Идлиб, внезапно ускориха акциите против мирните поданици на прилежащите селища и сирийските военни. В отговор на непрекъснатите нарушавания на прекратяването на огъня вътре в идлибската зона сирийската войска, несъмнено, че има цялостното право да отвръща, да обезврежда терористите ", уточни Небензя.
Той означи, че Русия не може да попречи на Сирия да извършва изписаните в резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации условия за битка против тероризма, " освен това на своя, а не на непозната територия ".
Небензя изрази също убедеността, че спазването на договореностите ще разреши да се избегне повторението на събитията, довели до гибелта на турските военнослужещи. " Убедени сме, че в случай че военните, дипломатите и представителите на службите за сигурност от формата от Астана съумеят да се концентрират върху базовите договорености по зоната за деескалация в Идлиб, тези договорености в най-близко време могат да бъдат материализирани " на терен ", добави дипломатът, който изрази страдание за гибелта на турските и сирийски военни.
Съединени американски щати и Турция - връзки с доста незнайни
Държавният департамент и Пентагона спорят до каква степен е оправдано да се удовлетвори настояването на Анкара за краткотрайно разполагане в Турция по границата със Сирия на американските зенитни ракетни комплекси Patriot, заяви Politico.
Позовавайки се на " четири лица, осведомени по въпроса ", изданието посочи, че в поддръжка на турското искане застава спецпредставителят на Съединени американски щати за Сирия Джеймс Джефри.
" Но длъжности лица в Пентагона са обезпокоени от световните последствия на такава стъпка, която те считат за безразсъдна ", написа в публикацията. Както съобщи пред медията неизвестен представител на Държавния департамент, представителите на министерството на защита на Съединени американски щати се афишират против " нелепост с в действителност световни последствия ". " Това бе и остава неприятна концепция ", сподели за настояването на Турция и настояването на Джефри един от източниците на Politico, който е осведомен с хора на междуведомственото разисквания в американската администрация.
В обявата се твърди, че Джефри освен упорства да се извърши молбата на Турция, само че и слага въпроса за основаването на зона неразрешена за полети над Идлиб с присъединяване на Съединени американски щати.
Но представителите на Комитета на шеф щабовете на американската войска и представители от апарата на министъра на защитата Марк Еспър отхвърлят тези оферти, отбелязва изданието. То цитира представители както на Пентагона, по този начин и на Държавния департамент, а също още две лица, които са в течение на дебата. Представителите на американските военни кръгове считат, че такава стъпка " би основала неприятен казус и не би трансформирала проектите на руснаците и сирийците ", споделя се в публикацията.
Материалът стана факт, откакто държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео пусна документално изказване, че Съединени американски щати договарят с Турция и разискват разновидности да ѝ окажат помощ поради Идлиб. Съединени американски щати " поддържат своя съдружник по НАТО Турция след осъщественото на 27 февруари подло и безочливо нахлуване против турските войски в Идлиб, вследствие на което починаха десетки турски бойци ", споделя се в документа, представен и от съветската държавна осведомителна организация ТАСС.
" Съединени американски щати взаимодействат с турските си съдружници и преглеждат разновидности за оказване на помощ на Турция в битката с тази експанзия, тъй като се стремим да предотвратим бъдещи жестоки дейности от страна на режима на Асад и Русия, а също да облекчим филантропичните премеждия в Идлиб ", твърди първият американски посланик.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР