Ситуацията в руската икономика се стабилизира, курсът на рублата се

...
Ситуацията в руската икономика се стабилизира, курсът на рублата се
Коментари Харесай

Путин: Икономика ни се стабилизира, курсът на рублата се върна на нивата от февруари

Ситуацията в съветската стопанска система се стабилизира, курсът на рублата се връща към равнищата от началото на февруари, стоковите наличия в комерсиалните вериги и равнището на търсене се възвръщат. Това съобщи съветският президент Владимир Путин на среща по стопански въпроси, оповестява ТАСС.

Горивна рецесия и ускорение на инфлацията

" Русия, както към този момент споделих, устоя на този невиждан напън. Ситуацията се стабилизира, курсът на рублата се върна на равнищата от първата половина на февруари и се дефинира от обективно мощен платежен баланс ", сподели той.

Путин уточни, че през първото тримесечие позитивното салдо по настоящата сметка на платежния баланс надвиши 58 милиарда $, „ и това е исторически най-много “.

Паричната валута се връща в банковата система на страната, нараства размерът на депозитите на жителите, добави президентът.

Говорейки за обстановката на потребителския пазар, Путин уточни: „ След къс взрив на редица артикули – а това се случва непрекъснато в такива обстановки – търсенето на дребно се възстановява. Стоковите ресурси в комерсиалните вериги се възвръщат. "

В същото време той означи, че съветските управляващи „ постъпиха вярно, когато не прибягнаха до изкуствено контролиране на пазара, а вместо това, в противен случай, дадоха независимост на частния бизнес да откри най-подходящите и ефикасни решения. "

„ Тези решения разрешиха да се обезпечи ритмично предложение на артикули в комерсиалната мрежа, съществуването на нужните артикули в магазините “, акцентира президентът.

Инфлация в Русия

Владимир Путин разгласи стабилизиране на инфлацията в страната.

„ Ще се спра настрана на тематиката за инфлацията. Сега тя се стабилизира “, сподели Путин.

В същото време президентът обърна внимание на обстоятелството, че „ единствено през последния месец и половина потребителските цени в Русия са се повишили доста – с 9,4%, а на годишна база към 8 април инфлацията е 17,5%. "

„ Обръщам вниманието на моите сътрудници от държавното управление, Централната банка, ние знаем всичко доста добре за това – това са доста високи стойности. Хората усещат това в фамилния си бюджет, усещат по какъв начин цените са се повишили и ние би трябвало да подкрепим нашите жители, помогнете им да се оправят с инфлационната вълна “, сподели президентът.

Подкрепа за вътрешното търсене

Руските управляващи би трябвало да поддържат вътрешното търсене, в това число посредством увеличение на наличността на заеми за бизнеса, сподели президентът.

„ Сега е извънредно значимо да се поддържа вътрешното търсене, да се избегне несъразмерното му стесняване, акцентира президентът. „ Необходимо е да се работи както по линия на бюджетната система, по този начин и да се обезпечи по-голяма наличност на кредитен запас за бизнеса “.

Путин изясни, че последният принадлежи към сферата на активност на Централната банка. Той съобщи, че Банката на Русия " към този момент е почнала да понижава главната ставка, което, несъмнено, в допълнение ще понижи цената на заемите в стопанската система ".

„ Що се отнася до бюджета, аз съм наясно с полемиките, които се водят сред Централната банка и държавното управление, само че при справедлив спад в кредитирането, несъмнено, бюджетът би трябвало интензивно да подкрепя стопанската система, да насища стопанската система с финансови средства и да поддържа ликвидността си “, сподели президентът.

Както означи президентът, има благоприятни условия за това.

„ Разбира се, би трябвало да се работи деликатно “, добави той и сподели, че непрестанно разисква това с отрасловия министър.

Дългосрочна резистентност

Въпреки това, продължи Путин, през първото тримесечие на тази година беше записано рекордно равнище на остатък в бюджетната система.

" Тук са нужни спомагателни решения, които би трябвало да бъдат приложени тъкмо сега, когато стопанската система има най-голяма потребност от това. Разбира се, би трябвало да внимаваме, разбирам, само че главното изискване, несъмнено, остава дълготрайното непоклатимост на финансовата система както на федерално, по този начин и на районно равнище “, акцентира той, като означи, че остатъкът на федералната хазна за първото тримесечие възлиза на към 1,1 трилиона рубли, а общо за районите – към 0,9 трилиона рубли.

Президентът предложи на срещата да се доразвие тематиката за бюджетната политика.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР