Ситуацията в правителството на Италия и поведението на партия "Лига",

...
Ситуацията в правителството на Италия и поведението на партия "Лига",
Коментари Харесай

Настъпва опасна нова фаза в италианския популизъм

Ситуацията в държавното управление на Италия и държанието на партия "Лига ", която разшири поддръжката си, ускори своята изразителност и напира да ръководи независимо, са коментирани в днешните западни печатни издания. "Матео Салвини желае да поведе Италия. Той може да е напът да получи този късмет ", извежда в заглавие лондонският в. "Гардиън ". Британското издание написа, че стартира рискова нова фаза в италианската популистка драма, а националистическата партия "Лига " се готви да погълне своя съдружен сътрудник.

След изборите през 2018 година партия "Лига " на Матео Салвини стана по-силна и към този момент не се нуждае от своя съдружен сътрудник, Движение "Пет звезди " (ДПЗ). Сега партията счита, че може да изиска независимо ръководство на страната със Салвини като министър председател. Това е развиване, което Стив Банън - теоретикът на популистката вълна в Съединени американски щати, която избра Доналд Тръмп през 2016 година - предсказа. В деня след образуването на италианската коалиция, Банън сподели за Салвини и водача ДПЗ Луиджи Ди Майо: "Те ще ръководят дружно, само че Салвини е същинският водач, тъй като Ди Майо припомня на Еманюел Макрон ", напомня "Гардиън ". "Това постоянно е било тактически съюз, тъй като в края на краищата популизмът са базира върху това да има единствено един водач ", прецизира изданието.

"Първото деяние от развиването на новия италиански феномен - миналогодишните общи избори, които трансформираха играта - бяха удостоверение за твърдото популистко болшинство измежду електората. Последвалата коалиция обаче очерта дълбоките разлики сред съдружниците. Европейските избори на 26 май, на които партия "Лига " завоюва два пъти повече места в Европейския парламент от ДПЗ, дадоха сигнал на Матео Салвини, че най-сетне е настъпил моментът да задейства второто деяние. Внесеният от "Лига " избор на съмнение към настоящия министър председател, юриста Джузепе Конте, цели да ревизира дали планът може да бъде осъществен сполучливо или не. Утре, сега на истината, Конте ще се изправи пред италианските депутати поради рецесията. Това е обвързвано с премоделирането на италианския популизъм по модела на нападателния шовинизъм на "Лига ". Движение "Пет звезди ", което беше по-неопределено в политическото си позициониране, от ден на ден наподобява като колекция на неудачници ", продължава материалът на лондонския вестник.

"Това, което следим, всъщност е протест на италианската междинна класа. Той стартира като митинг против неравенството, мигрантите и корупцията; набра мощ, като създаде спорове и нови врагове, и копнее повече за мощен водач, в сравнение с за комплициран аморфен съюз. Национализмът на "Лига " включва затваряне на пристанища за мигрантите, планувано налагане на санкции до 1 милион евро на всеки, който оказва помощ на бежанци в морето, гласоподаване в Страсбург против новия ръководител на Европейската комисия и блян новият бюджет да стане платформа за намерено предизвикателство на Европа поради финансовите правила ", уточни още Гардиън.

Сега Салвини е подготвен да се нахвърли на някогашните си съдружници. За да се отърве от него, Движение "Пет звезди " трябваше да се преобразува в заслужаваща доверие мощ, която може да ръководи, и в поръчител за непоклатимост. Трябваше да се пренастрои от митингите към изкуството на ръководството. То обаче направи поредност от неточности, поради това, че твърдо държеше на идеологията против растежа. ДПЗ сътвори усещане, че се опълчва на модернизацията на Италия, акцентира "Гардиън ". В резултат придвижването загуби водачеството в протестното придвижване: то беше пометено на районните избори, след това беше унижено на изборите за Европейски парламент. Сега, с евентуалния избор на съмнение против Конте, придвижването може да загуби и желания от него министър председател.

В тази нова фаза на италианския популизъм националистите ще бъдат отпред, евентуално вследствие на договорка сред Салвини и крайнодясната партия на Джорджа Мелони "Италиански братя ". Страната ще замязя още повече на Полша и Унгария. А на ДПЗ ще бъде оставен обезвереният избор да потъне или да се съюзи с обичайните партии в опит да спре някогашните си братя по оръжие.

В. "Монд " разгласява публицистична публикация под заглавие "Матео Салвини, заплаха за Европа ". Салвини към този момент желае да ръководи самичък, показва френският ежедневник и предизвестява, че криминализирането на филантропичната помощ и икономическата му стратегия слагат екзистенциално предизвикателство пред Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР