Ситуацията в Молдова е изключително нестабилна, заяви министърът на вътрешните

...
Ситуацията в Молдова е изключително нестабилна, заяви министърът на вътрешните
Коментари Харесай

Русия и избягали олигарси оказват натиск върху Молдова

Ситуацията в Молдова е " извънредно нестабилна ", съобщи министърът на вътрешните работи на страната Ана Ревенко на фона на опасенията, че Русия приготвя прелом, с цел да смъкна проевропейското молдовско държавно управление.

" Виждаме по какъв начин Москва, групи по ползи и избягали олигарси сплотяват всичките си старания и запаси, с цел да усилят равнището на дестабилизация в Република Молдова [и] да трансформират демократичния курс в Кишинев ", съобщи Ревенко на взаимна конференция с европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон в Брюксел.

Запитан дали Молдова може да се трансформира в идната Украйна, Ревенко съобщи, че " демокрацията и мирът в Европа " са идващите цели на Русия, и прикани Европейски Съюз да продължи да поддържа някогашната руска република, оповестява „ Политико ”.

" Молдова е спънка пред желанието на Русия да унищожи стабилността на Европа ", сподели министърът. " Можем да я запазим и защитим единствено в случай че сме единни. "

Молдова, която дружно с Украйна получи през юни предходната година статут на претендент за участие в Европейски Съюз, е подложена на възходящ напън от страна на Москва от началото на войната против Украйна.

Миналия месец молдовският президент Майа Санду разкри проектите на Кремъл да извърши държавен прелом в страната, ситуирана сред Румъния и Украйна и в която живеят към 2,5 млн. души.

" Планът включваше саботажи и военно подготвени хора, маскирани като цивилни, които да правят насилствени дейности, набези против държавни здания и взимане на заложници ", съобщи Санду.

Изявлението на Санду пристигна единствено няколко дни след оставката на държавното управление, след която тя номинира за министър-председател Дорин Речан - проевропейска фигура, която да задържи страната на траекторията към Европейски Съюз.

Две седмици по-късно молдовските разследващи служби експулсираха двама чужденци, чиято страна на генезис не беше разкрита, поради присъединяване в подривна активност за предизвикателство на " насилствена смяна на конституционния ред ".

Президентът на Русия Владимир Путин, който стартира тотална инвазия в Украйна през февруари предходната година, няма да спре дотук, предизвести комисар Йохансон на конференцията.

" Не бива да бъдем наивни: Путин също би желал да унищожи, дестабилизира, раздели Европейския съюз и Молдова ", сподели тя.

" Ето за какво нашето съдействие в региона на сигурността е толкоз значимо ", добави Йохансон, която ще се срещне през днешния ден в Брюксел и с министрите на вътрешните на Европейски Съюз.

" Няма да позволим на Путин да победи ", съобщи Йохансон. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР