“Ситуацията, в която се намираме е извънредна и поставя в

...
“Ситуацията, в която се намираме е извънредна и поставя в
Коментари Харесай

Петкова: Енергийният сектор е финансово стабилен към момента

“Ситуацията, в която се намираме е изключителна и слага в тестване всеки бранш в стопанската система. Енергийният бранш е постоянен все още. Но няма бранш, който би издържал, в случай че спре паричният поток към него. Затова е значимо всеки да може да си заплаща сметките”. Това съобщи пред Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя изясни, че поради обстановката и поради това, че хората си стоят повече у дома, са спрени плановите поправки. „ Когато хората са по домовете си ние би трябвало да осигурим техния комфорт”, сподели Петкова.

„ Намаляването на активността на стопанските обекти води до понижаване на потреблението. Но пък хората са си у дома и по този начин спадът не е фрапантен. Около 150 -200 мегавата дневно по-ниско е потреблението”, изясни още тя.

От 1 април цената на природния газ ще бъде с 40% по-ниска, по анализите на „ Булгаргаз”. А механизмът за компенсиране към момента се разисква.

„ До края на тази седмица желаеме да имаме заключителен вариант”, сподели Петкова.

По думите й и по трите значими за страната ни плана работата върви по график. „ И по „ Балкански поток “, и по интерконектора България-Гърция продължава да се работи. До 2 април би трябвало да подпишем споразуменията за конфиденциалност по плана АЕЦ „ Белене”. Всичко се развива в границите на очакванията”, сподели министърът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР