Ситуацията в Близкия изток заплашва международния мир и безопасността.Това предупреди

...
Ситуацията в Близкия изток заплашва международния мир и безопасността.Това предупреди
Коментари Харесай

ООН: Студената война се върна, има заплаха за международния мир

Ситуацията в Близкия изток заплашва интернационалния мир и сигурността.

Това предизвести генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш на изключително съвещание на Съвета за сигурност по отношение на ескалиралото напрежение в Сирия, осведомят международни организации.

Съединени американски щати заплашиха да нанесат удари по сирийските държавни сили след разпространяване на информация, че през уикенда Дамаск е направил химическа офанзива. Русия предизвести, че ще отбрани съдружниците си.

Студената война се " върна несъмнено ", акцентира Гутериш.

" В Близкия изток се възцари безпорядък в такива мащаби, че се трансформира в опасност за интернационалния мир и сигурността ", сигнализира Гутериш.
Според него в района е зародила нестабилна обстановка и съществува риск от ескалация и разделяне, което може да има големи последици за района и за целия свят.

Гутериш прикани всички страни да работят отговорно при тези рискови условия.

Растящото напрежение и неспособността да се реализира компромис за определяне на механизъм за отговорност заплашва да докара до тотална военна ескалация, натърти генералният секретар.

Той още веднъж остро осъди потреблението на химически оръжия и прикани за основаване на самостоятелен механизъм за следствие.

Шефът на международната организация повтори, че няма военно решение на спора.

Заседанието е свикано по молба на Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР