Ситуацията в България с медиите е напълно ужасно в момента,

...
Ситуацията в България с медиите е напълно ужасно в момента,
Коментари Харесай

Репортери без граници: Номинацията на Иван Гешев е огромна заплаха за свободата на медиите

Ситуацията в България с медиите е изцяло извънредно сега, евентуално в никакъв случай не е била толкоз неприятна, колкото е в този момент. Особено след издигането на номинацията за основен прокурор на човек, който съгласно нас, е срещу медиите. Не мислим, че може да стане по-лошо, в сравнение с е, тъй като повече в тази посока към този момент е направено.
Това сподели след срещата си с президента Румен Радев ръководителят на отдел „ Европейски съюз и Балкани “ в „ Репортери без граници “ Полин Адес-Мевел, в отговор на въпрос на Фрог Нюз дали мислят, че обстановката с медиите в България ще стане още по-лоша, преди да стартира да се усъвършенства.

„ Имаме потребност да се уверим, че нашия глас се чува, с цел да можем да извадим нещата от дъното. Това което ние вършим е да предложим ограничения, с цел да се усъвършенства средата. “, добави тя.

„ Никога не е било толкоз неприятно в България, от както тя е станала народна власт “, добави Кристоф Делоар, генералния секретар на организацията, който също беседва с Радев през днешния ден.

Делоар показа пред медиите, че след последния отчет на „ Репортери без граници “ са изпратили писмо до Радев, който през днешния ден е приел да беседва персонално с тях. Представили са пред него своето мнение по отношение на номинацията на идващия основен прокурор Иван Гешев, а то е че това е голям риск за България, освен поради опасността за свободата на медиите, само че и за демокрацията като цяло. Препоръките към страната ни са за нов медиен закон, койот да обезпечи независимостта на медиите и независимостта на публицистите.

От " Репортери без граници " припомниха още, че България е измежду страните, подписали Международната декларация за информация и народна власт (International Initiative on Information & Democracy) на организацията, показана преди година. Припомниха и за самодейността си " Journalism Trist Initiative ". „ Очакваме страната ви да зачита, това което написа в този документ “, съобщи Делоар.

Той разяснява и съответно срещат с Румен Радев: „ Президентът е изцяло наясно с аргументите за обстановката в страната и 111-тото място в класацията на организацията ни. Смятаме, че е демонстрация на храброст, от страна на президента да съобщи ясно, че схваща каква е свободата на медиите в България. Вместо да отхвърля, той избира да признае и да потърси способи да се усъвършенства обстановката. Сега въпросът е по какъв начин това може да се направи. “

В продължение на три години организацията е правила безуспешни опити да се свърже с министър-председателят Бойко Борисов, само че едвам през днешния ден са получили за първи път отговор. Той е отвод за среща с тях, поради посещаване в Брюксел на премиера. Адес-Мевел въпреки всичко дефинира това като първа стъпка към допустима бъдеща среща и изрази вяра, че ще има схващане и от страна на ръководещите за потребността от незабавни ограничения, които да подсигуряват свободата на медиите.

„ Има нещо като „ медийна революция “ в България, само че това не е плурализъм. Вместо медиите да са „ пазители “ на независимостта и свободата страната ви е в дъното на класацията. За да има смяна са нужни доста промени “, съобщи Делоар.

Като такива двамата представители на „ Репортери без граници “ показаха преди всичко незабавната потребност да се обезпечат гаранции, че няма да има повече репресиите против публицисти, както физически, по този начин и вербални. Заплахите, които станаха известни последните месеци, също би трябвало да бъдат отстранени. Концентрацията на медиите в един притежател също е опасност за свободата, както и независимостта на публичните медии.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР