Ситуацията у нас е недопустима. От април във Великобритания спешните

...
Ситуацията у нас е недопустима. От април във Великобритания спешните
Коментари Харесай

Д-р Десислава Кателиева: Недопустимо е спешните медици да са без пълна екипировка

Ситуацията у нас е неприемлива. От април във Англия незабавните медици вървят с цялостна екипировка. Няма по какъв начин по сигнала да се разбере на какъв пациент ще попаднат незабавните медици. Ако доктор Стамов беше признат в болница по-рано, нещата можеше да се развият по-благоприятно
Така доктор Десислава Кателиева, ръководител на Националната асоциация на работещите в незабавната здравна помощ, разяснява пред бТВ гибелта на умрелия си сътрудник доктор Юлиян Стамов, който загуби живота си след обзор на пациент с ковид.

По думите й сътрудника й е бил извънредно съзнателен експерт и не би употребявал градски превоз или такси, с цел да стигне до болница, поради подозрения, че е инфектиран с ковид от пациента, който е обгрижил без нужните защитни средства.

„ Трябваше ли да стигне до тежка дихателна непълнота и да постъпи в болница, когато към този момент нещата са необратими. Ако той беше постъпил на 21 юни, лекуването щеше да стартира с 4 дни по-рано, а това допуска и едно по-благоприятно развиване на белодробната зараза. Едно е да приемаш антибиотик през устата, а друго – венозно “, разяснява доктор Кателиева.

„ От няколко месеца нашето съдружие се опита да преведе и разпрати до всички центрове на Спешна помощ в страната материали за незабавни медици по отношение на пандемията. Това са рекомендации на здравното министерство на Англия от 11 април “, изясни тя.

Там са разказани с какви защитни средства би трябвало да работят при подозрения за пациенти с ковид.

„ В момента ние по 12 часа вървим опаковани с по този начин наречените второ равнище на отбрана дрехи. Част от сътрудниците ми в центровете го вършат същото. Други обаче не престават да работят с маска и ръкавици с пациенти, на които не им е ясно дали е с ковид. Ако ги предупредят, че пациентът може да е с ковид, което е мъчно да се слага по телефона като диагноза, едвам тогава им дават защитно облекло от трето равнище “, разяснява доктор Десислава Кателиева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР