Ситуацията, свързана с коронавируса, се влошава както в световен мащаб,

...
Ситуацията, свързана с коронавируса, се влошава както в световен мащаб,
Коментари Харесай

Сова Харис: ГЕРБ е с 28% доверие, при БСП атмосфера няма! Радев бие Бойко с 3,5 пункта

Ситуацията, обвързвана с ковид, се утежнява както в международен мащаб, по този начин и у нас. По създание най-надеждната отбрана за всеки се оказва персоналната отговорност и самодисциплината във връзка с спазването на обществена отдалеченост и предложените хигиенични ограничения. Това сочи изследване на " Сова Харис ". В това отношение се демонстрираме като относително съзнателна и дисциплинирана общественост. Не толкоз добре, колкото развитите европейски общества, само че сякаш по-добре от страните от нашата „ рогозка “.

Здравната система в страната също се оказа жизнеспособна с прилична материална база и най-много с професионални фрагменти, които поемат предизвикването. Данните от проучването демонстрират, че в този момент напрежението измежду огромна част от хората се поражда от проблемите в веществен проект. Опасенията се отнасят както за работните места, по този начин и за приходите и спестяванията.

Нараства броят на жителите, които смятат, че с облекчаването на противоепидемичните ограничения трябваше да се изчака. Значителна част от хората се надяват, че ситуацията ще се възстановява и ще излезем от рецесията още в скрая на този месец – 38%. В съпоставяне с предходния месец се усилва броят на тези, които считат, че рецесията ще продължи до края на септември (21%) и на тези, които считат, че ще продължи и след септември (27%).

Общият декор, който епидемията основава като въодушевление в страната, се отразява директно и на политическата конюнктура. Първоначалният изчерпателен боязън от болестта мина в тревога. Актуалните неудобства и непредвидените неблагополучия, които ни обгръщат, изостриха ситуацията у нас. Политическата атмосфера е толкоз нагрята, като че ли идващите парламентарни избори са в непосредствена непосредственост. Можем да предвидим, че до провеждането на постоянния избор обстановката ще прегрее, което основава предпоставки за обилни промени в политическите настройки. В изискванията на сходни рецесии се раждат нови политически планове или се правят значими промени в политическото пространство.

Моментната обстановка можем да дефинираме като мъртвило пред стихия.

Сред одобрените партии ГЕРБ се радва на доста доверие – 28%, което надвишава електоралната поддръжка за ръководещите (21%). В актуалната обстановка това би трябвало да съставлява забележителен запас, който вероятно може да усили изборния им резултат. Това е допустимо в случай че удържат статуквото и не ги сполети вълна от публично неодобрение.

При Българска социалистическа партия атмосфера съвсем няма – 13% доверие против 12% електорална поддръжка. Вътрешното напрежение, което излъчва главната съпротива, се отразява на отношението на гласоподавателите към нея. Явно до момента в който не си подредят къщата, социалистите не биха могли да чакат гласоподавателите да видят в тях алтернативата за ръководството на страната. Според преобладаващата част от дейните гласоподаватели даже вътрешнопартийните избори няма да възстановят единството в тази партия. Като най-сериозен съперник на настоящия водач хората припознават организационния секретар Кирил Добрев.

Електоралният капацитет на Движение за права и свободи, регистриран в социологическите проучвания, нормално е недооценен, защото неговият електорат е по-трудно наличен. Според данните от изследването, можем да чакаме поддръжката за Движението да бъде на обичайното равнище.

Регистрираната подготвеност за поддръжка на партията на Слави Трифонов „ ИТН “ е висока – над 5%. Доколкото става дума за нов индивид в политическата конструкция, към този момент не бихме могли да очертаем възможния таван, до който могат да доближат някогашните шоумени.

От парламентарните партии Вътрешна македонска революционна организация и ВОЛЯ са в добра кондиция, защото като се изключи че поддържат електоралните си ядра, имат и прочут запас от доверие.

Аналогична е обстановката и при Демократична България.

При НФСБ и Атака поддръжката наподобява много обрана.

Електоралната тежест на „ Изправи се.БГ “ на Мая Манолова, Възраждане и АБВ към този момент е на равнище, което би могло да ги трансформира в подобаващи сътрудници в възможни обединения.

Като цяло може да се допусна, че идващият парламент ще бъде много накълцан. Проблемите в двете водещи партии са съществени, което неизбежно води до прилив на гласоподаватели към по-малките политически субекти. Ситуацията в този момент прилича на тази през 2014 година, когато в Парламента влязоха 8 политически субекта. Не е изключено да се появят и нови политически формирания, защото обилни сегменти от обществото сега нямат политическо посланичество. При това става дума за групи от хора с интензивно наличие в стопанския и културен живот на страната и които просто не намират за кого да гласоподават.

Обстановката както в страната ни, по този начин и в световен проект, е толкоз турбулентна, че хората търсят да се опрат на нещо устойчиво. Конфронтации и внезапни придвижвания в политиката плашат обществеността. Може би това е повода преобладаващата част от гласоподавателите да избират в бъдещия парламент болшинството да бъде на необятна съдружна основа. На превъзходството на някоя от двете обичайни крила – ляво или дясно – не се гледа като на желан вид.

В доверието към главните държавни институции не намираме нищо изненадващо. Президентсвото, държавното управление и в частност Министерство на вътрешните работи обичайно получават по-висока степен на доверие с прекомерно близки стойности. Докато Прокуратурата, Парламентът и Съдът са в групата с по-критичните оценки. Публичното опълчване на позициите на президента и премиера е във фокуса на публичното мнение. Новото тук е, че имаме промяна на позициите. Явно обликът на премиера е уязвен от компроматите, които излизат против него и тезите на президента получават все по-голяма чуваемост в обществото.

Създалата се обстановка оказва въздействие и върху степента на доверие, която персонално получават първите мъже в страната. Макар и с близки позиции, доверието към президента надвишава с към 3,5 пункта това към премиера. По този индикатор най-добре стои ръководителят на Националния Оперативен Щаб Венцислав Мутафчийски, чието доверие към този момент няколко месеца стои на равнище към 40%. Съотношението сред персоналното доверие към лицата, включени в листата, и партиите или институциите, с които са обвързани, демонстрира и въздействието, което личностите на водачите оказват върху рейтинга на техните организации.

Скандалите и компроматите, които заливат общественото пространство, също оказват въздействие върху политическите настройки. Участниците в тези дейности обаче биха имали по-голяма тежест, в случай че поемат персонална отговорност.

Според публичното мнение, в случай че Васил Божков желае да води политическа активност, би трябвало да се върне в България и да покрие предявените към него искания от страната за дължими налози. Нерегламентираните обвързаности сред предприемачи и политици също смущават публичното мнение. Поради това болшинството от хората са на мнение, че с връзките между тях президентският консултант Пламен Узунов и предприемачът Пламен Бобоков са нарушили публичните правила и правила.

Данните са от експресно изследване, извършено от СОВА ХАРИС в интервала 26 юни – 1 юли 2020 година измежду 1000 респондента. Изследването е осъществено на база на инцидентна извадка от телефонни номера по метода на стандартизирано телефонно изявление измежду пълнолетното население на страната, с квота по пол и възраст.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР