Ситуацията с върховенството на закона в Полша сериозно се влоши,

...
Ситуацията с върховенството на закона в Полша сериозно се влоши,
Коментари Харесай

ЕП: Ситуацията с върховенството на закона в Полша се влошава

Ситуацията с върховенството на закона в Полша съществено се утежни, посочи през днешния ден Европейският парламент, засилвайки натиска върху Варшава в изискванията на следствие против страната, което може да докара до лишаване на правото й на глас в общността, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

От идването си на власт през 2015 година, ръководещата във Варшава националистическа партия "Право и правдивост " вкара поредност от правосъдни промени, подкопаващи независимостта на съдилищата като ги слага под по-пряк държавен надзор, споделят критици.

През 2017 година Европейската комисия задейства процедура против Полша, която до момента не е довела до наказване за Варшава.

Европейският парламент показва дълбоката си угриженост, че по обстановката с върховенството на закона в Полша освен не се прави нищо, само че тя съществено се е влошила, откогато беше задействана процедурата по член 7, се споделя в призната през днешния ден резолюция.

Активисти, опозицията в Полша и някои европейски политици, от дълго време приканват блокът да обвърже отпущането на пари на Европейски Съюз с използването на върховенството на закона. Вместо това обаче Полша е една от най-облагодетелстваните членки в новия бюджет на Европейски Съюз.

Днес евродепутати обявиха, че има незабавна потребност от разширение на обсега на процедурата, задействана през 2017 година, като се включат очевидните опасности от съществени нарушавания на други съществени полезности в Европейски Съюз, изключително демокрацията и зачитането на човешките права.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР