Ситуацията с пожарите в Хасковска област е критична. Пламъците, тръгнали

...
Ситуацията с пожарите в Хасковска област е критична. Пламъците, тръгнали
Коментари Харесай

Заради пожарите: Обстановката в Хасковска област е критична

Ситуацията с пожарите в Хасковска област е сериозна. Пламъците, тръгнали от Ямболско и трансферирали река Тунджа, обгърнаха стотици декари повърхност. Огънят гори най-малко на два фронта с дължина към 20-30 километра. Пламъците стигнаха до община Свиленград, където по-рано беше оповестено бедствено състояние, оповестява БНР.
Пожарът е тръгнал от региона на село Лесово, област Ямбол, минал е река Тунджа, обхванал е територии от землището на село Присадец и е навлязъл в община Свиленград. Снощи са били евакуирани 16 поданици от село Присадец заради близостта на пламъците до обитаемото място. Трудният терен и мощният вятър усложняваха гасенето.
Властите приканват да не се пали огън навън в обитаемоте места, не разрешава се почистването на ливади и стърнища със селскостопанска техника.
10 хиляди декара са площите, които горят в Тополовградско. Директорът на районната пожарна сигурност Николай Вълчев приканва да се спре паленето на открит огън по селата. " В 5, 10 села пораждат пожари по дворове, по къщи, в случай че тия хора не спрат да палят огън в обитаемоте места, предвиждам през днешния ден да изгори някое село. Нямаме коли, с които да реагираме повече ", сподели той. Пламъците са достигнали и селата Маточина, Варник, Моравец. Огънят е рисково близо до българо-турската граница и е въпрос на време да премине в южната ни съседка. " Ще мине границата. Засега няма, само че ще мине ", сподели Николай Вълчев. От петък насам в Хасковска област горяха 30 пожара и бедствено състояние има в общините Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград.
Локализиран е към този момент пожарът до село Лесово, само че към момента има заплаха от разгаряне на огъня, поради мощния вятър. На място са противопожарни коли, военни и доброволци, осведоми кореспондентът на Националното радио Даниела Костова. Почти две денонощия бяха нужни с цел да бъде локализиран огънят, който се разпростря на фронт повече от 8 000 декара. Изгоряла е нискостеблена растителност, обилни икономически вреди не са нанесени.  
От през вчерашния ден в преодоляването на пожара е включен и боен хеликоптер. С негова помощ е отсечен пътят на огъня към границата с Турция. " Хеликоптерът сега прави гасителни дейности на фронта на пожара, който се движи по посока поречието на река Тунджа, посока село Устрем. И сега това ни е задачата - да локализираме този фронт, с цел да не се трансферира на територията на село Устрем ", споделя комисар Кольо Гяуров, шеф на противопожарната дирекция в Ямбол. Рискът от пожари в областта остава – температурите са високи, а в цялата област духа мощен вятър. В огромна част от района не е валял дъжд от близо два месеца. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР