Ситуацията с пожарите от последната нощ е нормална. За изминалото

...
Ситуацията с пожарите от последната нощ е нормална. За изминалото
Коментари Харесай

Ситуация с пожарите у нас: 1447 за седмица

Ситуацията с пожарите от последната нощ е естествена. За миналото денонощие имаме общо 178 катастрофи. От тях пожарите са 135. Това сподели шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и избавяне на популацията " основен комисар Александър Джартов в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

По-тежка е била обстановката в Пазарджишко и в село Карабунар. „ Там имаше значителен пожар. Използвахме 11 пожарни, доброволци, в това число булдозери и хеликоптер на сътрудниците от военновъздушните сили. Късно вечерта огънят беше премахнат ", изясни шефът на пожарната.

Пожарът в Хасковска област е локализиран. Днес още веднъж ще бъде обходен целия периметър на пожара. Ще бъдат употребявани и дронове, с цел да се откри къде има тлеещи огнища.

В пресечени терени главният проблем е достъпността. Спецификата и заплахата за пожарникарите в такива случаи е по-голяма, добави Александър Джартов.

Вятърът затруднява доста работата на пожарникарите, защото пожарът се популяризира доста бързо. Сухата висока растителност също е причина за бързо разрастване на пожарите.

От началото на годината огнеборците са реагирали на съвсем 26 000 катастрофи. От тях 1015 са лъжливи сигнали, което е към 5%. „ Голяма част от тях не са злонамерени. В огромна част от случаите в действителност тези сигнали се дължат на това, че хората не могат да преценяват ситуацията ", изясни основен комисар Джартов.

Той прикани хората да не подават сигнал, в случай че виждат пожар на километри от тях. По думите му по този начин е допустимо да заблудят пожарникарите. „ Най-добре е да звъннат на 112, когато имат директна видимост ", изясни той.

Над 90% от пожарите пораждат в резултат на човешка активност. Често това е резултат от разчистване на дворове, барбекюта или обработка на аграрни площи, разясни Александър Джартов.

На дежурство всеки ден има към 1000 и 1100 огнеборци. Предвижда се и закупуване на нова техника, разясни комисарят. До две години се чака в страната ни да има 300 нови пожарни. Комисарят добави, че български пожарникари не престават да оказват помощ за преодоляването на пожарите в Гърция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР