Ситуацията с пластмасовите микрочастици във водите на Черно море не

...
Ситуацията с пластмасовите микрочастици във водите на Черно море не
Коментари Харесай

Къде има най-много пластмасови отпадъци по Черноморието?

Ситуацията с пластмасовите микрочастици във водите на Черно море не се отличава от тази в Средиземно море и Балтийско море. Това е била констатацията на Института по биоразнообразие на Българска академия на науките по време на миналогодишното проучване на акваторията с транспортен съд на Greenpeace ", сподели в изявление за bTV Деница Петрова от българския клон на екологичната организация.
Наскоро огромна гласност получи изследване, съгласно което 90% от трапезната сол, която стига до хората, има частици пластмаса, останали от разграждащите се във водите отпадъци. Така през солта и през храната пластмасата влиза и в човешкия организъм.
Най-много отпадъци от Greenpeace са видели в морето пред огромните ни морски курорти, уточни Петрова.
" Оказва се, че на всички места има микропластмаса, това е човешки генериран проблем. Важно е да се вземат ограничения при пластмасите за еднократна приложимост. Земята не е за еднократна приложимост и можем да живеем без да генерираме толкоз доста боклуци ", безапелационна беше тя.
Експертът по качеството на храните доктор Сергей Иванов акцентира, че все още няма безапелационни изводи за резултата от пластмасата в човешкото тяло.
Д-р Иванов акцентира, че във връзка с солта има други по-сериозни проблеми, като да вземем за пример всеобщото преквалифициране на солта в хранителна добавка и по този начин се заобикалят условията за сигурност. Така, по думите му, „ модерните типове сол” не са йодирани и имат високи равнища на тежки метали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР