Ситуацията с новия коронавирус породи интересен социологически феномен – много

...
Ситуацията с новия коронавирус породи интересен социологически феномен – много
Коментари Харесай

Защо много хора не вярват, че заплахата от коронавируса е реална?

Ситуацията с новия ковид породи забавен социологически феномен – доста хора въобще не имат вяра, че Covid-19 е действителна опасност, без значение от изобилстващите доказателства за противоположното. Смятат, че казусът е мощно пресилен от медиите и че въобще не заслужава вниманието, което му се отдава.

Тези хора няма по какъв начин да не са попадали на вести и фрагменти от целия свят за настъплението на пандемията, евентуално са видели или чули за камионите с трупове в Бергамо или за всеобщите гробове в Бразилия, само че даже това не може да ги отклони от убеждението, че вирусът не е нещо по-необичайно от всички останали всекидневни закани.

Смятат, че мейнстрийм медиите не споделят цялата истина, картините са манипулирани, а управляващите съзнателно завишават броя на инфектираните. Голяма част от невярващите на институциите и формалните вести са склонни да имат вяра и в най-различни тайни теории за произхода на вируса и за " скритите " цели на огромните държавни ограничения против разпространяването му.

Това са така наречен ковид скептици, а явлението не е ново и е известно като " отказване " (denialism). Така, коронавирусът може да се причисли към дългия лист от действителни феномени и събития, които биват отричани от избрани общности и хора - от Холокоста през кацането на Луната до теорията за плоската земя.

Тъй като казусът визира важен дял от популацията (в България – 58%, съгласно последния сондаж на " Галъп Интернешънъл " ), не може да се каже, че толкоз доста хора просто са " глупави ", " неинтелигентни " или " необразовани ". Макар че в общия случай евентуално би се потвърдила известна статистическа корелация сред степента на начетеност и коронаскептицизма, в групата на отричащите има и значително добре образовани хора, някои от които с по-оригинално и ексцентрично мислене.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР