„Ситуацията с метеорологичния институт е, че НИМХ иска развод, БАН

...
„Ситуацията с метеорологичния институт е, че НИМХ иска развод, БАН
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: НИМХ иска развод, БАН не дава

„ Ситуацията с метеорологичния институт е, че Национален институт по метеорология и хидрология желае бракоразвод, Българска академия на науките – не дава. Метеорологичната работа има 130-годишна история и през половината време е бил отвън БАН”. Това разгласи в предаването „ Тази сутрин” на bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той дружно с премиера Бойко Борисов се срещнаха през вчерашния ден с представители на Национален институт по метеорология и хидрология и на Българска академия на науките след опасност от страна на синоптиците да спрат работа поради липса на съответно финансиране. Те желаят да се отделят от Академията на науките и да преминат към Министерството на образованието. Борисов даде период на двете страни до 22 август да се схванат без намесата на държавното управление.

По думите на министъра на образованието Българска академия на науките не са изпълнила съответните си задължения към Института по мотеорология. Той подсети, че Национален институт по метеорология и хидрология има и интернационалните задължения, както и към седем министерства у нас.

Относно учителските заплати Вълчев регистрира, че ГЕРБ извършва уговорката си за двойно нарастване на възнагражденията им до края на мандата. От януари идната година възнагражденията в образованието ще бъдат увеличени с още 20% и минималната заплата за младши преподавател ще стане 920 лева В края на мандата междинната брутна заплата на учителите би трябвало да е 1700 лева

По тематиката да бъдат ли неразрешени телефоните в учебно заведение министърът сподели, че е срещу телефонни диалози в час, само че е „ за” мобилни устройства в учебните заведения с образователна цел.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР