Ситуацията с коронавируса е водеща тема за вестниците в четвъртък.

...
Ситуацията с коронавируса е водеща тема за вестниците в четвъртък.
Коментари Харесай

Първа жертва на коронавируса у нас, отново взрив в Арсенал“, ситуацията по границите…

Ситуацията с ковид е водеща тематика за вестниците в четвъртък.

" Коронавирусът COVID-19 взе първа жертва в България - 66-годишната жена, която през вчерашния ден беше настанена в " Пирогов " с позитивна проба, е умряла в 15.42 ч. през днешния ден, заяви здравното министерство. По данни на управляващите пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предишна сърдечна интервенция. Тя е постъпила в болничното заведение с тежка двустранна пневмония, а сутринта от националния щаб за битка със болестта оповестиха, че е на командно дишане. Въпреки осъществените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са съумели да спасят живота ѝ, прецизират от министерството. Жената и брачният партньор й - на 74 години, са първите доказани случаи на болест с COVID-19 в София. Лекарите не престават да се борят за живота на мъжа, чието положение - по данни на лекарите от сутринта - е тежко, само че не сериозно. Изследват се проби от хората, които са били в контакт с болните - близо 90 души. Властите оповестиха през днешния ден още един доказан случай на болест - на 72-годишна жена от здравната колегия, за която се допуска, че се е заразила при пътешестване в чужбина. Тя е в болница, само че положението й не е тежко. Четиримата пациенти с COVID-19 в Плевен и Габрово са в положително положение. Властите оповестиха, че разхлабват гласуваните в неделя от държавното управление ограничения за сигурност - падна цялостната възбрана за осъществяване на културни и спортни събития на закрито, а от идната седмица учебните заведения ще се върнат към естествения темп на работа. Националният щаб за битка с ковид прикани неведнъж хората да поемат персонална отговорност за здравето си, да съблюдават оповестените рекомендации и да лимитират пътуванията си. Министерството на труда излезе с рекомендации към работодателите да търсят благоприятни условия за отдалечена работа и за осъществяване на работни срещи онлайн, с цел да се заобикаля скупчването на хора. На фона на тези апели Българската православна черква разгласи, че Великденските богослужения ще продължат. " - в. " Дневник ".

" Работодателите да обмислят въвеждане на гъвкаво работно време и работа от отдалеченост като мярка против разпространяването на ковид, предложи в писмо до всички работодателски организации министерството на труда и обществената политика. Според общественото министерство може да се мисли и за спомагателни ограничения като отделяне на нови работни места в налични свободни пространства и слагане на вътрешни загради сред обособените работни станции. Служителите с болничен лист за карантина не следва да се позволяват до работните им места, напомнят от МТСП. По-рано денем Националният действен щаб показа две категории ограничения против разпространяването на ковид - за областите с доказан случаи на инфектирани и за областите без регистрирани случаи. При всички случаи болничните заведения в страната няма да преустановяват активността си, съобщи началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Мерките бяха детайлизирани в допълнение в заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

За областите с доказани случаи Не се приключват образователните занятия, само че при открити случаи на ковид у възпитаник, учител или личен състав - образователното заведение се затваря за 14 дни. Не се позволяват в образователни заведения възпитаници, преподаватели и личен състав с грипни признаци. Лечебните заведения, в които има изолирани и приети в болница пациенти с вируса, минават на карантинен режим и преустановяват достъпа на въшнин хора, детските и женски съвещания, свижданията. Спира се и изписването на пациенти от отделенията с изолирани случаи в границите на карантинния интервал, а лечебните заведения би трябвало да изготвят проект за обезпечаване на останалите лечебни действия. В областите Габрово и Плевен до 15 март се преустановяват както образователните занятия в учебните заведения, по този начин и работата на университети и визитата на детска градина. Регионалните зрадвни дирекции ще могат да стопират посещаването на градини и учебни заведения и на територията на други области, в случай че го преценяват за нужно. Забранява се провеждането на всеобщи мероприятия, зелени учебни заведения и екскурзии за учениците. Отменят се конгреси и конференции, спортни мероприятия. При неспособност за анулация на спортни мероприятия, те се организират без аудитория, като това важи за квалификации и интернационалните срещи.

В областите без доказани случаи

На този стадий считаме, че може да се предлагат и същите ограничения, които са в незаразените области, съобщи ген. Мутафчийски. Учебните занятия в областите без доказани случаи на COVID-19 се организират при засилени хигиенични ограничения - стерилизация, проветряване, съблюдаване на персонална хигиена. В началото на всеки първи образователен час да се организира 5-минутен инструктаж за съблюдаване на хигиена съгласно рекомендациите на здравното министерство и Световната здравна организация. Учениците, учителите и личния състав с грипна симптоматика би трябвало да бъдат освобождавани и да последва консултация с доктор.

За културни всеобщи прояви на закрито важат същите ограничения като в областите с доказани случаи. На други обществени места на закрито да се реализира проветряване и най-малко 15-минутна стерилизация три пъти дневно.

По мотив идни спортни събития, които са в програмата на идната лятна олимпиада в Токио и има интернационалните тимове, които би трябвало да дойдат в у нас, а са от рискови страни. Те би трябвало да са минали 14-дневния период на карантина, сподели той. Остава се опцията на локалните здравни управляващи да взимат по-твърди или по-меки решения, само че да не бягат от главните рекомендации.

До 250 души се лимитира наличието по време на културни всеобщи прояви на закрито, като би трябвало да се обезпечи минимално разстояние от 1 метър.

В кината и театрите присъстващите да бъдат сложени през едно свободно място и след всяка прожекция или режисура да се дефинира време за стерилизация... " - в. " Сега ".

" Хронично болните пациенти няма да се постанова да посещават джипито си и районната здравна каса, с цел да получават гратис скъпоструващите си медикаменти. Протоколите за тези лекарства, които се възстановяват от касата, ще са с годност една година. Такова решение е взел надзорният съвет на НЗОК на неприсъствено заседение във вторник, заяви зам. здравната министърка Жени Начева. Максималният период, с който ще може да се удължи протоколът, ще е година, само че лекарите могат да го издадат и за по-кратък. До петък медиците ще получат инструкции дали протоколите ще се удължат автоматизирано, или въпреки всичко болните ще би трябвало да посетят лекарите си най-малко още един път. Удължаването ще ограничи контактите на хронично заболели хора с други пациенти, които биха могли да придвижват ковид. Допълнително не работели лекарските комисии и изтичащите протоколи не може да се възобновят сега. " - в. " Монитор ".

" В днешния ден в УМБАЛ " Света Марина " във Врана са обработени 18 проби за COVID-19, като всички са негативни, оповестиха от ВМА. Междувременно стана ясно, че мигрант, минал незаконно границата от Гърция у нас в региона на свиленградското село Мезек, е настанен в Инфекциозното поделение на МБАЛ-Хасково и се изследва за ковид. Мъжът се е самоопределил като турски жител. Пред граничната полиция е споделил, че се усеща зле и идва от Италия... " - в. " Труд ".

" Костадин Петков, шефът на София Тех парк, който заяви, че наша компания е основала молекула против ковид, я сподели във фейсбук. Стана ясно, че при лабораторни проби в авторитетна лаборатория в чужбина тя е посочила доста обещаващ резултат против новия ковид. Българска новаторска компания " Микар Иновейшън " е разкрила молекула, която може да се употребява за лекуването на Коронавирус 19. Лекарствената молекула, която българската компания откри, защищава здравите лимфоцити от вирусна зараза. Молекулата, която " Микар Иновейшън " изолира, е основана на протеините, които се свързват с метастазите и вируса на ХИВ. Оказва се, че такава молекула може да се окаже сполучливо лекарство за Ковид-19. За задачите на откриването на ефикасна дребна лекарствена молекула е употребена композиция от над 4 милиона химични съединения. Субстанцията сега се усъвършенства и се планува тя " да влезе в лечебните заведения за клинични тествания до месеци. Молекулата би трябвало да измине одобрения път от клинични изпитвания. " - в. " Стандарт ".

Ситуацията по границите също е измежду тематичните акценти.

" По информация на посолствата ни в Сърбия и Хърватия довечера Сърбия е отворила границата си за директно преминаващи товарни моторни транспортни средства. Очаква се чакащите на границата на Словения с Хърватия и на Хърватия със Сърбия български водачи на ТИР-ове да могат да се приберат безпроблемно в България. Представители на задграничното ни посланичество в Загреб организираха диалози с ръководителите на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Баяково " на границата със Сърбия и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Брегана " на границата със Словения. Припомняме, че по-рано от Министерство на вътрешните работи на Сърбия потвърдиха след диалози на посланика ни в Белград Радко Влайков, че българските ТИР-ове ще бъдат пропуснати на сръбска територия, ще бъдат групирани и ще им бъде обезпечен полицейски конвой за безпроблемно директно прекосяване през Сърбия до българската граница. Консулът ни от Белград е на сръбско-хърватската граница, с цел да поддържа контакт с водачите. На 10 март по отношение на въвеждането на ограничения за възпрепятстване на разпространяването на заболяването COVID-19 в Сърбия бе въведена краткотрайна възбрана до края на март 2020 година за влизане на територията на страната на непознати жители, идващи от Италия, Китай, Южна Корея, Иран и Швейцария. По тази причина на хърватско-сръбската граница бяха блокирани към 50 български тежкотоварни камиона. На Граничен контролно-пропусквателен пункт Обрежие-Брегана на словенско-хърватската граница също се намират към 50 български ТИР-а, които не бяха допускани на територията на Хърватия, защото в пътните им листове е записано, че би трябвало да се завърнат в България през Сърбия. Посолствата ни в Любляна и Загреб не престават да са ангажирани да обезпечат храна и вода на чакащите български водачи.​ " - в. " 24 часа ".

" На границата с Румъния на Граничен контролно-пропусквателен пункт Видин - Дунав мост, на Граничен контролно-пропусквателен пункт Русе - Дунав мост и на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кардам трафикът е натоварен на излаз за товарни коли. Чуждите жители, в това число и български, пътуващи за Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, без значение от вида превоз, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат сложени под наложителна 14-дневна карантина. Товарните транспорти над 3,5 тона са освободени от наложените ограничавания на придвижването. Гореспоменатите ограничения и ограничавания ще се ползват и върху морските и речните транспорти. На границата с Република Северна Македония пасажери, идващи от рискови дестинации, ще бъдат пропускани в районен съд Македония единствено през Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешево - Граничен контролно-пропусквателен пункт Деве Баир. На границата с Република Сърбия трафикът е естествен на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Въведена е краткотрайна възбрана за влизане на територията на Република Сърбия на непознати жители, идващи от Италия, Китайска Народна Република, Южна Корея, Иран и Швейцария. Забраната се отнася за всички пътуващи, в това число и директно преминаващите през Сърбия непознати жители. На границата с Република Гърция на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата трафикът е натоварен на излаз и на вход за товарни и леки коли. На границата с Република Турция на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево и на Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово трафикът е извънредно натоварен на излаз за товарни коли. " - в. " Монитор ".

На фона на пандемията от ковид вестниците отделят място на положението на здравната ни система.

" Д-р Илко Семерджиев, министър на опазването на здравето (1997-2001), изясни " В тук и в този момент със Светла Петрова " за какво е неуместно настояването на медицинските сестри лечебните заведения да не са търговски сдружения. " Няма по какъв начин здравната стопанска система да бъде ръководена по различен метод. Но лечебната активност не се прави по комерсиалния закон, нормативните актове за това са разнообразни. Не може да бъде именуван лекаря търговец ", сподели Семерджиев. " Каква е същинската причина да има доплащания, които възмущават хората? Доплащанията при нас са огромни, само че са главно за медикаменти. През 2001 година лечебните заведения бяха 189, а в този момент са 387, тъй като през 2002 година бе признат лобистки текст, че НЗОК не може да отхвърля регистрация на нова болница. Т.е. НЗОК е длъжна да ги устоя всички. Бе неразрешена и приватизацията на болничните заведения и целият запас, който отиде в основаване на паралелна частна болнична система, щеше да се употребява за приватизирането на държавните и общинските лечебни заведения. И тогава щяхме да имаме 149 лечебни заведения. Не е все едно 2.2 милиарда лв. болничен бюджет да се дели на 149 и на 387. В здравната сфера има див популизъм. И това води до бърза промяна на здравни министри. В последните 20 години всеки министър е изкарал приблизително година. Същото е ситуацията и в НЗОК. Какво е нужно? Да се усилят и детайлизират клиничните пътеки. От 15 години не са пипани. И да бъдат добре финансирани, като последното значи, че би трябвало да се вдигне здравната вноска. ", аргументира се Семерджиев. " В тази сфера също така има и див популизъм. В последните 20 години всеки здравен министър е изкарал приблизително година на поста си. Същото е и ситуацията в НЗОК ", заключи доктор Семерджиев. " - в. " Сега ".

" Най-малко половината лекари от общинската болница в Гоце Делчев са подали оставки. Такива се чака всеки миг да внесат и огромна част от медицинските сестри. Шест отделения са пред закриване. Самата болница - също, съобщи БНР. Причината за оставките, съгласно недоволните, е властническо ръководство и безотговорно харчене на средствата, което слага лечебното заведение в дългова серпантина. След изключително съвещание на общинския съвет, от на следващия ден работна група, отпред с кмета на общината, влиза в болничното заведение с вярата да потуши спора. Завеждащите на шест от общо 11 отделения са подали оставки, дружно с още осем одобрени лекари. Според хирурга доктор Канелов главната причина е: " Най-големият спор, който е обвързван със самия шеф на болничното заведение, е, че той не може да ръководи тази болница. Той няма вярната тенденция за ръководството ". Оставка през вчерашния ден е подал и зам.-директорът на болничното заведение доктор Първанов, който завежда и интензивното поделение: " Има неща, които не ги утвърждавам, неправилен метод. За да се стигне до такава степен, очевидно методът е ужасно неправилен ". Според подалите оставка лекари финансовият запас на болничното заведение се разпределя еднолично от шефа, по неразбираеми критерии се подписват контракти, които са в ущърб на здравното заведение. Медицинските сестри, които през днешния ден следобяд започнаха също да подават оставки, са били лишени от нарастването на заплатите, гласувано от Министерски съвет: " Не знам дали знаете, болничното заведение има над 3 млн. лв. отговорности. Де факто той взема парите, които по постановлението на министерски съвет, са за нарастване на заплатите на медсестрите и на междинния личен състав и ги вкарва в общия бюджет ", показва Канелов. Четири писма са внесли в общината за последния месец недоволните... " - в. " Стандарт ".

Взривът в цех " Арсенал " също е измежду тематичните акценти.

" Взрив избухна тази заран в склад за капсул-детонатори на оръжейния цех " Арсенал " в Мъглиж. Първоначално бе обявено за трима потърпевши служащи, само че след това се разбра, че ранените са шестима. Те са откарани в незабавния център в Казанлък с порезни рани, а животът им е вън от заплаха. Експлозията е унищожила изцяло склада, се разбра от думите на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов пред депутатите от вътрешната комисия в националното заседание. Националната следствена работа (НСлС) пое следствието на случая, а в него бе включен и дрон за оглед от въздуха на мястото на гърмежа. Това е следващият сходен случай в оръжейния цех в последните години. През март 2018 година при запалване на смесител в завода почина един служащ, а различен беше ранен. Две години по-рано по време на сплескване на хексоген в завода в Мъглиж породи гърмеж и взе една жертва. През февруари 2014 година при гърмеж в цеха на " Арсенал " почина един мъж. " - в. " Дневник ".

"...Взривът е станал на терен, намиращ се на към 2 км от Мъглиж. Ранените, трима мъже и три дами, са били откарани в центъра за незабавна здравна помощ - Казанлък, двама от потърпевшите са били приети в болница в локалната МБАЛ, останалите са прегледани, превързани и пуснати за домашно лекуване. Районът е бил отцепен минути по-късно, до към 12,30 часа всички работещи там са освободени, заводът е затворен до второ разпореждане. Образувано е досъдебно произвеждане, със заповед на основния прокурор Иван Гешев следствието е предоставено на Националната следствена работа, то е по член 343 от Наказателен кодекс, по отношение на член 330, ал.3 по отношение на алинея 2, главната версия е съзнателно взривяване, разяснява окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. На мястото на гърмежа дойде изпълнителният шеф на оръжейницата инж. Николай Ибушев, който отхвърли коментар пред медиите. Напускащи територията на завода чиновници разясниха, че взривната вълна безусловно е " издухала " склада, където са били складирани капсул-детонаторите, и е нанесла големи провали на намиращите се настрана - на към 60-70 м - здания и цехове, където по това време се е работело. Истинско знамение било, че потърпевшите са единствено с порезни рани, минути преди детонацията група от 4 души е тръгвала към склада със задача да вземе няколко от готовите произведения. " Извършени са първични огледи, разпитани са очевидци, занапред ще бъдат разпитвани още доста хора, ще се изиска и изземе документи, ще бъдат назначени редица експертизи. ", съобщи още Дичо Атанасов. По думите му все още има още две " висящи " произвеждане за тежки произшествия на територията на оръжейницата на същото място и на площадката в Казанлък. Забавянето им се дължало на нуждата от спомагателни експертизи, по едното предстояло да се назначи повторна. Сред потърпевшите най-тежко е положението на 58-годишната Пенка Василева от близкото село Дъбово, която е с рани по главата, заяви синът й, очакващ информация пред входа на филиала за незабавна помощ в Града на розите. Ранената жена работела от 6 години в завода. Повечето от служащите изрично отхвърлиха коментар. Предходният случай беше на 25 ноември м.г., когато при сплескване на елдетонатор на неуправляем ракетен снаряд в завод 113 на цех 3 обгоряха в друга степен три работнички: Даниела Георгиева, Галя Георгиева и Мира Стефанова. Година по-рано в същия завод почина 27-годишният Цеко Василев, а в болничното заведение ден по-късно умря сътрудника му Красимир Желев. Тогава повода беше запалване на машина за разбъркване на барут. В същия цех, само че в завод 120 през 2016 година починаха техническият шеф инж. Върбан Пешков и монтьорът Румен Райчев, тогава версията беше че е работено по налаждането на нова машина. Според проверяващите при днешния случай в склада е имало към 1,2 т капсул- детонатори, те са били създадени относително неотдавна, което означавало че версията за евентуална разяждане е изключена. Не е имало електрическо зареждане, това пък оборва първичната версия за евентуално статично електричество, което да е предизвикало гърмежа.Пет минути преди детонацията охранител е минал около унищожената постройка, която съгласно инструкциите е до огромна част вкопана в терена.Извършен е бил оглед благодарение на дрон, вредите са извънредно огромни, на процедура цехът за произвеждане на детонаторите бил погубен... " - в. " Монитор ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР