Ситуацията с изпускане на гориво в района на Созопол е

...
Ситуацията с изпускане на гориво в района на Созопол е
Коментари Харесай

Министри: Разливите на мазут около Созопол са оградени, няма опасност за туристите

Ситуацията с изпускане на гориво в региона на Созопол е овладяна, няма заплаха нито за екологията, нито за туристите. Това обявиха министрите на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и на околната среда и водите Нено Димов на брифинг след съвещание на Оперативния щаб към Областната администрация в Бургас.

„ Всички все още би трябвало да бъдат спокойни, защото даже минималният разлив е ограден “, добави Московски. По думите му близо 100-годишният кораб е злепоставен евентуално от бурята и мощните подводни течения.

„ Днес ще бъде пуснат и дрон, с цел да огледа мястото на замърсяването, също така катерът на Изпълнителна организация „ Морска администрация “ е непрестанно разполагаем. Огражденията са с технология, която не разрешава разпространяване на разлива, съобщи още Ивайло Московски, представен от пресцентъра на ведомството си.

Според него би трябвало да се вземат ограничения мазутът в остарелия подводен съд да бъде източен. „ Имаме разполагаем транспортен съд на Европейската организация за морска сигурност (EMSA), който ще бъде употребен да събере това, което е изтекло от резервоарите. Още през днешния ден ще има договаряния с две компании на територията на България, които имат съоръжение и биха могли да предложат разновидности за източване на мазута в плавателния съд “. Министърът увери, че ограниченията са навременни и не престават и към сегашния миг.

Колегата му Нено Димов удостовери, че замърсяването с мазут не съставлява никаква заплаха за туристическия сезон. Взетите проби от ИА „ Морска администрация “ са изпратени в лаборатория, с цел да бъде изработен разбор на веществото. Около 5-7 дни е софтуерното време за приемане на резултатите. Министър Димов добави, че се ревизират изключително плажовете. Концесионерите са инструктирани за извършат разчистване, в случай че открият съществуване на замърсяване. Ще продължи регулярното взимане на проби.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР