Ситуацията с изпускане на гориво в морето в района на

...
Ситуацията с изпускане на гориво в морето в района на
Коментари Харесай

Търсят как да се източи горивото от потъналия край Созопол кораб

Ситуацията с изпускане на гориво в морето в региона на Созопол е овладяна , няма заплаха нито за екологията, нито за туристите. Това обявиха министрите на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и на околната среда и водите Нено Димов на брифинг в Бургас.

" Всички все още би трябвало да бъдат спокойни, защото даже минималният разлив е ограден. " Днес ще бъде пуснат и дрон, с цел да се огледа мястото на замърсяването " ", съобщи Московски.

По думите му, плавателният съд евентуално е злепоставен от бурята и мощните подводни течения.


" Мопанг " изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

Вземат се незабавни ограничения

Московски счита, че би трябвало да се вземат ограничения мазутът в остарелия подводен съд да бъде източен . Още през днешния ден предстоят договаряния с две компании на територията на България, които имат съоръжение и биха могли да предложат разновидности за източване на мазута в плавателния съд.

" Имаме разполагаем транспортен съд на Европейската организация за морска сигурност (EMSA), който ще бъде употребен да събере това, което е изтекло от резервоарите " добави той.

Димов пък увери, че замърсяването с мазут не съставлява никаква заплаха за туристите . Взети са проби, с цел да бъде изработен разбор на веществото, а резултатите ще бъдат подготвени след към 5-6 дни.

Нено Димов добави още, че се ревизират изключително плажовете . Концесионерите са инструктирани да извършат разчистване, в случай че открият съществуване на замърсяване.

Регулярното взимане на проби ще продължи, добави министърът на околната среда и водите.

Припомняме, през вчерашния ден бе сигнализирано, че в морето край Созопол има замърсяване с мазут. Корабът " Мопанг ", потопен сред Созопол и Черноморец през далечната 1921 година, изпусна огромно количество мазут .

В региона, където се е появило петното са сложени бонови заграждения, с цел да спре неговото разпространяване. Взети са проби за разбор

" Мопанг " е американски товарен параход от вида на по този начин наречените Liberty ships. Създаден е в Ню Джърси по специфична поръчка на 150 идентични плавателни съда за компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари 1920 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР