Ситуацията с еврото и валутния курс за съжаления не бе

...
Ситуацията с еврото и валутния курс за съжаления не бе
Коментари Харесай

Рискове с чакалнята и еврото има, икономиката трябва да е конкурентоспособна

Ситуацията с еврото и валутния курс за съжаления не бе показано добре, не трябваше да се прави по този метод, другояче самата процедура е такава. Засега сме уверявани от държавното управление, само че може да има полемика, зависи и какъв брой може да престоим в тази чакалня, разяснява пред БТВ някогашният министър на финансите Петър Чобанов.

Проблемът е, че всяка една турбуленция в стопанската система и самата еврозона може да сътвори резултат в България и да се отрази на цени и заеми.

Има риск, би трябвало да сме сигурни че нашата стопанска система е конкурентоспособна.

По думите му, написа че поддържаме валутен курс до момента в който сме в чакалнята. За наслада това не е стъпка към анулация на валутния курс, само че представянето основава валутен риск.

Идеята е да се слагат рисковете на масата и да се види, по какъв начин се ръководят те.

Важното е хората да знаят всичко, с цел да няма клюки и да няма ирационално държание.

Така или другояче ще влезем в еврозонта и ще приемем еврото, даже да стоим в чакалнята 10 години. И все още сме закрепени към марката която е в еврозона, тъй че ние познаваме еврото, добави Чобанов.

Финансовите пазари си имат своите ползи и ще забележим, само че имаме увещание от централната банка че ще резервира този курс. Важно е идващите държавни управления какъв брой ще могат да го защитят и каква е способността на управляващите.

Рисковете са свързани с това, че ЕЦБ се пробва да преформатира пазара, тъй че да са сякаш като огромните американски банки. Създава се една олигополна конструкция.

Има опция банките да си изтеглят капитала и да работят с клонове.

Фискалния запас е към 9 млрд лв., само че зависи по какъв начин ще бъде написан закона при влизане в еврото и излизане от чакалнята, само че до тогава има доста години, изясни някогашният финансов министър. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР