Ситуацията с COVID-19 в Китай започва лека-полека да се нормализира.

...
Ситуацията с COVID-19 в Китай започва лека-полека да се нормализира.
Коментари Харесай

Хантавирусът - има ли място за притеснение

Ситуацията с COVID-19 в Китай стартира малко по малко да се възстановява. След няколко дни без нови позитивни проби, даже в епицентъра на болестта - град Ухан, се готвят да отстранен изключителното състояние от 8 април. В други градове възбраните за излизане към този момент са отпаднали.

На фона на тези позитивни вести обаче, се появи една друга - притеснителна. Според информация в международни медии, гражданин на югозападната провинция Юннан е умрял напът за работа.

Той е дал позитивна проба за хантавирус , а още 32-ма души са изследвани за болестта, като до този миг не се оповестяват техните резултати. И незабавно идва разумното запитване - има ли място за терзание . На този стадий можем да заключим, че не.
 Хантавирус - 3D визуализация

Хантавирус - 3D визуализация

Хантавирусите спадат към РНК вируси. При тях генетичният материал е в РНК-то и не употребяват ДНК за медиатор при размножаване. Такива са и SARS вирусите, един от които е SARS-CoV-2. Заболяването, обвързвано с него, е върлуващият сега по целия свят COVID-19.

Хантавирусите принадлежат и към фамилията Binyaviridae, само че са неповторими в него, тъй като единствени се популяризират от гризачи , като памуковия плъх, за разлика от останалите вируси, които вървят по членестоногите.

Хантавирусите са открити за пръв път по време на Корейската война при започване на 50-те години на предишния век. Различните разновидности се срещат в разнообразни страни - като Китай, Корея, Русия, Чили, Бразилия, Съединени американски щати. Те се придвижват от разнообразни типове гризачи.
 Снимка 472802

Разновидностите на хантавирусите предизвикват разнообразни положения и признаци в инфектираните. Най-добре познати са сърдечно-белодробният и бъбречният синдром с хеморагична тресчица . Болестта минава през няколко етапи. Сърдечно-белодробният синдром е с записана по-висока смъртност.

Най-ранните признаци са отмалялост, главоболие, мускулни болки, тресчица, световъртеж, стомашни проблеми. Без навреме и съответно лекуване се стига до кашлица и зной, а тогава към този момент смъртността скача до 38%.
 Коронавирусът, латексовите ръкавици, СЗО и могат ли да ни предпазят от заразяване
Доколко латексовите ръкавици защищават от ковид

Мнението на Световната здравна организация

Заразяването с хантавирусите става при директен контакт със слюнката, изпражненията или урината на гризачи или посредством аерозолирал въздух, обособен от тях , в по-редки случаи след захапване, изясняват от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите. Този вид вируси не се предават от човек на човек, което е огромно утешение.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР