Ситуацията с Covid-19 разтърси световната икономика и доведе до безпрецедентно

...
Ситуацията с Covid-19 разтърси световната икономика и доведе до безпрецедентно
Коментари Харесай

Журналист от Би Би Си прогнозира кои страни ще се възстановят първи от Covid-19

Ситуацията с Covid-19 раздруса международната стопанска система и докара до невиждано огромна неустановеност в способността ѝ да се възвърне. И въпреки всичко специалисти към този момент стартират да предвиждат по какъв начин би изглеждало то и кои страни първи ще съумеят да се отърсят, написа журналистът от Би Би Си Линдзи Галоу в разбор, оповестен през днешния ден в английската медия, написа OFFnews.bg.

``
реклама

За задачата се изпозва Световният показател на способносттта на страните да се възвръщат за 2019 г. на застрахователната компания FM Global, който проучва бизнес средата в 130 страни. Съчетавайки класацията с реакцията на всяка страна на ковид, авторката предвижда за кои страни по света има висока степен на възможност да поддържат стабилност и гъвкавост в рецесията. В допълнение са взети поради и мненията на специалисти и локални поданици на съответните места, с цел да се разбере по какъв начин там се оправят със обстановката и какво може да се чака в близко бъдеще.

И по този начин: топ 10 на страните в показателя за 2019 наподобява по този начин:

1. Норвегия

2. Дания

3. Швейцария

4. Германия

5. Финландия

6. Швеция

7. Люксембург

8. Австрия

9. Съединени американски щати

10. Великобритания

Със своите 59.8 точки от оптималните 100 България е №45 измежду 130-те страни през 2019 година

С прибавянето на останалите критерии отпред в прогнозата за най-бързо възобновяване излиза

Дания

С добре построената си верига за доставки и ниското равнище на корупция в ръководството втората в показателя страна бързо взе ограничения за обществено разграничаване, като на 11 март затвори учебните заведения и нежизнено нужния в този миг бизнес, затвори и границите си за чужденци на 14-и същия месец, когато в страната имаше малко доказани случаи на Covid-19.

Така разпространяването на сезонния грип понижа със 70% по отношение на предходната година и това бе несъмнено като сигнал за сполучливи ограничения.

От друга страна, датската просвета, която допуска доверие към управляващите и единение в името на обща кауза при сходни случаи, също оказва въздействие върху успеваемостта им. Хората имат вяра, че е техен честен дълг да вършат персонални жертви в името на публичното здраве.

Казаното дотук не значи, че там няма провокации. Ударът върху туризма не е за подценяване.

За да подкрепи бизнеса, на 14 март държавното управление разгласи пакет от финансова помощ, който покрива разноски по заплатите на работещите, само че към момента детайлните правила не са написани и въведени и това води до неустановеност и съкращения. И въпреки всичко ограниченията - включително плащане на 90% от заплатата на работещите почасово и на 75% от възнаграждението на заетите в засегнатите от рецесията браншове - се приветства като модел за подражателство в света, тъй като всъщност " замразяват " стопанската система, до момента в който бурята стихне. Но този модел напълно не е на ниска цена. Очаква се да коства 13% от брутния вътрешен артикул на страната.

В страната има чувството, че това е международна рецесия и способността на Дания да се възвърне без подозрение ще зависи от метода, по който светът се приспособява и поддържа отворена търговия.

За да помогне на стопанската система, датското ръководство обмисля също намаляване на някои от наложените ограничавания до Великден, оповестява Bloomberg.

Страната разчита и на добре развития си фармацевтичен бранш.

Сингапур

№2 в листата е Сингапур. Островният град-държава е нависоко в показателя (№21) поради мощната си стопанска система, ниския политически риск, положителната инфраструктура и ниските равнища на корупция. Страната напредва бързо в налагането на надзор над разпространяването на вируса - на картата, отбелязваща растежа по страни, кривата на Сингапур е една от най-плоските.

И тук, както и в Дания, хората имат голямо доверие в държавното управление си, чиято работа е релативно транспарантна по отношение на всяка стъпка, която подхващат за превъзмогване на рецесията. Ако държавното управление постанова нещо, като цяло хората се преценяват. Все отново има извършители, въпреки и не доста, на които държавното управление към този момент е лишило паспортите и работните документи.

Като дребна страна, Сингапур зависи от възобновяване на останалата част от света, с цел да може също да се оттласне нагоре, само че жителите ѝ са уверени в положителното си бъдеще. Вярват и че рецесията ще ги направи по-силна.

Голям плюс за страната са мощно развитите ѝ технологии. Фирмите бързо и елементарно приспособиха работата си по този начин, че чиновниците им да могат да работят от домовете си, без това да навреди да качеството. За самите сингапурци този метод също е сполучлив.

Правителството, също по този начин, пусна мобилното приложение Trace Together за следене на разпространяването на вируса, което доста сингапурци смъкнаха.

Съединени американски щати

Индексът разделя страната на западни, централни и източни райони, само че като цяло страната се показва добре - те са надлежно №9, №11 и №22 в него, а повода: нискорисковата среда за бизнес и мощна мрежа за доставки.

Вирусът е огромно предизвикателство за Ню Йорк, безработицата в Съединени американски щати доближи исторически равнища, в резултат на краткотрайното затваряне на повече от половината американски щати, което засегна доста заведенията за хранене, търговията на дребно и други, които разчитат на пешеходците за огромни обороти. Американското държавно управление обаче бързо одобри стимулиращи бизнеса ограничения за стабилизирането му. Стратегията за обществено разграничаване наподобява, че също дават резултат. Всичко това би трябвало да понижи цялостното въздействие на вируса и да разреши бързо възобновяване на стопанската система.

Финансови институции като Goldman Sachs и Morgan Stanley предвиждат " V-образна " криза и възобновяване с невиждан негативен резултат (какъвто към този момент стартира да се наблюдава), само че и релативно бързо възвръщане към естествената активност през идващите тримесечия на тази година. Консултанти като McKinsey имат по-умерен, само че оптимистичен мироглед за възобновяване, учреден на сполучливото използване на ограничения за публичното здраве - като блокиране на обитаеми места - и политиките за подкрепяне на бизнеса, като утвърждения пакет от ограничения на стойност 2 трилиона $.

Възстановяването на Съединени американски щати е сериозно значимо за международната стопанска система. Щатите съставляват близо четвърт от световния Брутният вътрешен продукт и останалата част от света е мощно подвластна от това по какъв начин Съединени американски щати ще излязат от рецесията.

" Най-общо казано, американската стопанска система е по-добре позиционирана за възобновяване от огромни разтърсвания от по-голямата част от света. Населението е по-младо и по-мобилно, рестриктивните мерки на пазара на труда са по-малки и това прави пренасочването по-лесно " - споделя Ерик Симс, професор по стопанска система в университета Нотр-Дам.

За да подкрепи възобновяване, президентската администрация предложи делене на нацията на области, които са по-малко наранени и да им разреши естествена икономическа активност.

В изискванията на пандемията от ковид здравната система на Съединени американски щати е остро подложена на критика. Но някои считат, че точно тази рецесия ще докара до подобряването ѝ и въвеждането на устойчива обществена отбрана.

Руанда

Изненадващо или не, дребната централноафриканска страна е в топ 5 на страните с най-хубава прогноза за бързо възобновяване. Правителството ѝ може да се оправи със обстановката по доста по-добър метод, в сравнение с в родните ни страни - отбелязва Би Би Си.

Благодарение на скорошното повишаване на равнището на ръководството си Руанда прави скок в показателя през последните години с 35 точки до актуалното си място - №77 в света и №4 в Африка по способността си да се възвръща стопански от рецесии. Най-големият плюс на страната в тази ситуация е положителното ѝ позициониране за излизане от този вид здравна рецесия с помощта на сполучливото преодоляване и запазване на границите си от ебола след експлоадирането на вирусната зараза в прилежащо Конго през 2019 година

С комбинацията си от универсална здравна грижи за популацията, медицински доставки посредством дронове и инспекции за висока температура по границите Руанда наподобява добре екипирана да остане постоянна в рецесията, изключително спрямо други страни в района.

Руанда беше първата страна в Субсахарска Африка, която наложи цялостна обсада и към този момент доставя гратис храна врата до врата на най-уязвимата част от популацията си. Да, туризмът ще бъде тежко обиден в страната, която е и известна дестинация. И все пак способността ѝ да ограничи броя на инфектираните и жертвите я слага в отлична позиция за бързо възобновяване.

Нова Зеландия

12-тата най-способна да се възвръща от рецесии страна има извънредно високо равнище на ръководство и система за доставки. Страната бе в положение да ограничи разпространяването на вируса, затваряйки на 19 март границите си за чужденци и спирайки несъществените за оправянето с рецесията бизнеси, считано от 25 март.

Като островна страна, за Нова Зеландия е елементарно да управлява границите си - главният източник на зараза - и затварянето им е дейно. В съпоставяне с други страни, реакцията на Нова Зеландия беше смела и решителна, само че това се отплаща - епидемиолози споделят, че тя ще е една от дребното народи, които ще останат " естествени " през идващите седмици.

Туризмът и износът съставляват огромна част от стопанската система, тъй че Нова Зеландия ще изпита известни стопански компликации в близко бъдеще, само че като цяло тя е добре сложена, тъй че да се възвърне при поддържане на ниски равнища на държавен дълг и даже да излезе по-силна от рецесията.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР