Ситуацията с бездомните кучета се промени драстично поне в големите

...
Ситуацията с бездомните кучета се промени драстично поне в големите
Коментари Харесай

Явор Гечев: Бездомните котки са обществен проблем

Ситуацията с бездомните кучета се промени фрапантно най-малко в огромните градове от страната. Към момента популацията на бездомни котки нараства стремително, разяснява в студиото на "Денят стартира " доктор Евгени Евтимов, ветеринарен доктор, и Явор Гечев от фондация "Четири лапи ".

Там, където понижава броят на бездомните кучета, се усилват бездомните котки, изясни Явор Гечев. Той добави, че в огромните градове се регистрира понижаване на броя на бездомните кучета и обикновено се усилва броят на безпризорните котки. "Проблемът не е, че хората ги хранят. По-голямата част от храната, която си намират бездомните животни не е от хора, които ги хранят, а от боклука, от питателните боклуци, които за тях е елементарно да намерят ". Гечев уточни, че за разлика от бездомните кучета, техният ритъм на възпроизводство е доста по-висок. Добре би било и общинските управляващи да вземат отношение по казуса, тъй като неправителствените организации и деятелите сами със свои средства не могат да го решат напълно. Чрез кастрация се реализират положителни резултати, само че е нужна интензивност и от страна на локалната власт, която концентрира напъните си към бездомните кучета. Там се реализират положителни резултати, само че когато понижават кучетата се усилват котките, тъй като те са към този момент на върха на хранителната верига, сподели още той.

По думите на доктор Евтимов котките не са толкоз рискови, тъй като не са обществени като кучетата. Те са по-плашливи и доста рядко се реализира контакт с улична котка. При контакт обаче има редица опасности, разясни той и добави, че котките, както и кучетата, придвижват разнообразни болести - инфекциозни и паразитни. При недобра хигиена е доста евентуално човек да се болести с сходни заболявания, изключително рисково е това за децата. Фелинозата пък е остро инфекциозно заболяване, провокирано от одраскване. Възпаляват се лимфните възли, болестта е съпроводено с тресчица. Токсоплазмозата е друго заболяване, което нормално протича грипоподобно, само че то е извънредно рисково за бременните дами, тъй като при заразяване по време на бременността "вече могат да настъпят редица затруднения на плода - мъртви раждания, уродства и други малформации, които могат да настъпят в резултат на това заразяване
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР