Ситуацията с бежанците в Гърция изисква единен отговор от ЕС

...
Ситуацията с бежанците в Гърция изисква единен отговор от ЕС
Коментари Харесай

Какво ще стане с бежанците по време на епидемията?

Ситуацията с бежанците в Гърция изисква обединен отговор от Европейски Съюз за отбягване на зараза от ковид, считат депутати от комисията по цивилен свободи.​ В миг, в който Европа се сблъсква с провокациите на рецесията с ковид, порастват опасенията за изискванията на живот в бежанските лагери на гръцките острови. Проблемите с търсещите леговище в Гърция ескалираха, откакто Турция отвори границите си при започване на март и разреши на мигранти да се насочат към Гърция в нарушаване на подписания през 2016 година контракт с Европейски Съюз за преодоляване на миграционната рецесия.

На съвещание на комисията по цивилен свободи, извършено отдалечено на 2 април, депутатите разискаха обстановката и заплахата рецесията с бежанците да прерасне в здравна рецесия. Представители на гръцкото държавно управление, Европейската комисия, организацията на Европейски Съюз за граничен надзор Фронтекс и на организацията на Европейски Съюз за главните права поддържаха депутатите, че солидарността и единството на Европейски Съюз имат основно значение за преодоляване на сериозната обстановка.

В края на март бе обявено, че доста от хората в лагерите в Гърция (общо 42 000 души) към този момент са в недобро здравословно положение и макар ограниченията, подхванати от гръцките управляващи, пренаселеността и тежките условия на живот затрудняват преодоляването на разпространяването на COVID-19, предизвестяват евродепутатите.

„ Няма опция за изолираност или обществено разграничаване, нито е допустимо да се обезпечат подобаващи хигиенични условия. (…) На остров Лесбос има единствено шест кревати за интензивно лекуване (...), а нужното здравно съоръжение понастоящем не е налично на островите “, прибавят те.

Какви ограничения са взети

Европейската комисия е задействала проект за облекчение на обстановката с присъединяване на страните членки и европейски организации. Изпратени са спомагателни гранични чиновници, както и материална помощ от други страни в Европейски Съюз в границите на Механизма за гражданска отбрана.

Всички мигранти, които идват в центровете за посрещане, минават през наложителен медицински обзор. Новопристигналите се държат в отделена част от лагерите, до момента в който не преминат прегледа. Комисията е заделила 350 млн. евро в поддръжка на Гърция, където идват множеството бежанци и мигранти. От тази сума 50 млн. евро са за медицински грижи. След прекосяването на медицински прегледи 1 600 деца без родители в лагерите на островите ще бъдат преместени в други страни от Европейски Съюз: Германия, Франция, Португалия, Финландия, Литва, Хърватия, Ирландия и Люксембург. Някои ще пътуват към Люксембург идната седмица.

С поддръжката на Международната организация за миграцията и Фронтекс е основана доброволна стратегия, която предизвиква мигрантите да се завърнат по родните си страни.

Парите са малко

Гръцкият министър за миграцията и даването на леговище Нотис Митаракис съобщи по време на съвещанието, че са взети доста ограничения за попречване на експлоадирането на зараза в лагерите на островите, само че добави, че е нужна още поддръжка.

Депутатите също приканиха в изявленията си за по-голяма поддръжка, за възстановяване на изискванията за посрещане и обезпечаване на здравно съоръжение, обгръщане на фамилиите в програмата за пренасяне на мигранти, удължение на периодите за даване на леговище и осъществяване на събеседвания с мигрантите отдалечено. Комисията е предложила даването на още 350 млн. евро на Гърция за построяването на нови центрове за мигранти в континенталната част на Гърция и на жилища. Това предложение изисква утвърждението на Парламента.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас посочи по време на срещата, че Европа би трябвало да продължи да се придържа към полезностите си и да зачита главните човешки права. Той също по този начин уточни, че Комисията продължава да работи по нов пакт за миграцията и даването на леговище, който се чака да бъде показан през тази пролет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР