Ситуацията продължава бавно се подобрява. Паднахме под 2000 случая на

...
Ситуацията продължава бавно се подобрява. Паднахме под 2000 случая на
Коментари Харесай

Витанов: Омикрон няма да ни развали празниците

Ситуацията продължава постепенно се усъвършенства. Паднахме под 2000 случая дневно. Както бе и планувано - дифузното разпространяване спря. Идат спокойни празници без " Омикрона " да ни ги скапе. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Никулден мина от дълго време - през днешния ден е 17.12. " Омикронът " още го няма. Знаете прогнозата ми - този вид на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са следващата година.  

Базовото репродуктивно число през днешния ден е 0.971 - близо е до 1.

Прогнозата я знаете - БАВНО разтоварване на здравната система. Това става пред очите ви. Броят на дейните случаи се чака да понижава постепенно. Празниците наближават, още сме над 90 000 дейни случая. 

Починали по отношение на умрелите от съответната вълна предходната година по това време - 132, 7% (от декември има още доста време). Значи, дотук при тази върна са умряли 32.7% повече хора в сравнение с при съответната вълна предходната година. Причина - незадоволително обхватна имунизация.

Ама що по този начин - чудят се някои. Миналата година нямаше имунизация, тази има. И отново смъртността по-висока. Просто е - делта разновидността е по-заразен от британския - заразява повече хора. Вълната тази година беше по-висока от миналогодишната. Дори и при по-нисък % на смъртност това води до повече смъртни случаи дори и при съществуване на имунизация. Какъв е изводът. Ваксинацията е незадоволително обхватна. Това е ситуацията. Омикронът е още по-заразен.

Прогнозата за броя смъртни случаи в края на годината  - чакам да прехвърлим 30 000.  Кой ли не се изреди да реве и вие против тази прогноза. Днес броя е 29 933.

Имаме предстоящ пробив - една от областите се чака да е вън от алената зона. Това е добре. Тая област както е тръгнала, може да иде и в зелената зона след някой ден. Да иде, няма неприятно. Нека и други за идат там след нея. София-град  се чака да е вън от доста тъмночервената зона. Държи фронта и това е добре за цялостната конюнктура в страната. Очакванията са, броят болни на 100 000 души постепенно да понижава.

Виолетовото постепенно понижава. В Западна България също. И Благоевград излезе от виолетовата зона.  Това е доста добре.  Очаква се тази наклонност да продължи и през новата седмица. Трябва да държим по този начин и да внимаваме - въпреки всичко виолетовото още е доста. Благоприятния сюжет си прави работата, само че има потребност от нашата поддръжка, с цел да продължи да си я прави и да понижава обсега на виолетовата зона.

Тотален локдаун до края на годината - няма да има.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР