"Ситуацията, породена от COVID-19, сложи край на рекордните постижения на

...
"Ситуацията, породена от COVID-19, сложи край на рекордните постижения на
Коментари Харесай

БСК: Ситуацията, породена от COVID-19, сложи край на рекордните постижения на пазара на труда в България

"Ситуацията, подбудена от COVID-19, постави завършек на рекордните достижения на пазара на труда в България, пред последните няколко години ", сподели ръководителят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев по време на виртуална HR конференция на тематика "Re:Start HR ", проведена от Българската асоциация за ръководство на хора (БАУХ), оповестяват от пресцентъра на БСК.

Председателят на БСК е показал, че макар огромния брой на новорегистрирани безработни в интервала 13 март - 22 май (137 хиляди, от които 88 хиляди директно наранени от рецесията с COVID-19), броят на безработните е по-малък от първичните упования, които бяха за над 200 хиляди

Експерти: Необходима е цялостна смяна в трудовото законодателство

Наблюденията на БСК са, че съкращенията са нещо, към което работодателите прибягват единствено в краен случай. За да запазят работните места на своите чиновници, те пробват да запазят заетостта посредством понижено работно време, понижаване на заплатите, прекъсване на спомагателните хонорари и прилагане на заплатен и неплатен годишен отпуск.

Мярката 60/40, чиято цел беше за опазване на работни места, не беше основна за въздържане на растежа на безработицата, счита Радосвет Радев. Към началото на юни по мярката 60/40 са подадени общо 15 286 заявки за 259 256 служащи и чиновници. Изплатените средства са 73 милиона лв. (при планувани за мярката към 1 милиарда лева.) за близо 11 000 работодатели (около 3 на сто) и за опазване на над 170 000 работни места (при общо 2 250 000 работни места).

Още през март анкета на БСК измежду предприятията в страната сподели, че от препоръчаната мярка имат намерение да се възползват едвам 8 на 100 от работодателите, се припомня в прессъобщението. По-късно този % регистрира и анкета на Национален статистически институт. От данните на Национален статистически институт излиза наяве, че 18,5 от предприятията са подхванали освобождение или редуциране на наети лица. Това е доказателство, че мярката не е добре работеща. Работодателите по-скоро се лишават от личен състав, в сравнение с да се възползват от нея. От показаните данни на конференцията, е станало известно, че най-голямо е понижението на заетите в секторите: търговия, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство (общо 31,2 хиляди д.), добивна и преработваща индустрия, енергетика, ВиК, преработване (-22,5 хиляди д.), селско, горско и рибно стопанство (-19,6 хиляди д.).

Секторите, в които се следи нарастване на заетите, са: държавно ръководство, обучение, опазване на здравето и обществена работа (12,8 хиляди д.), далекосъобщения (6,9 хиляди д.), строителство (3,6 хиляди д.), просвета, спорт и развлечения (3 хиляди д.), финансови и застрахователни действия (1,5 хиляди д.), интервенции с недвижими парцели (0,7 хиляди д.).

През март 2020 година по отношение на същия месец на миналата година наетите лица общо в стопанската система са намалели с 54 000 души, като най-голямо е понижението в бранш "хотелиерство и ресторантьорство " (25 000 души) и в преработващата индустрия (21 000 души).

В държавната администрация работят 91 души по-малко, макар че по последна информация от кабинета на вицепремиера Томислав Дончев  Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместител е в ход разискване на ограничения за съкращения в държавната администрация в границите на държавното управление, се показва в прессъобщението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР